Радуцький розповів про успіхи євроінтеграції у сфері охорони здоровʼя

«На початку лютого Європейська комісія опублікувала аналітичний звіт щодо узгодження законодавства України з нормативно-правовою базою ЄС. Наша країна за п’ятибальною шкалою отримала двійку. Як написано у звіті: Україна вже зробила певні кроки у сфері охорони здоров’я для узгодження законодавства з нормативно-правовою базою ЄС, але є ще низка неврегульованих питань, для вирішення яких потрібно докласти додаткових зусиль», — визнає депутат, але водночас знаходить підстави та для гордості.

Він посилається на міністра охорони здоровʼя, за словами якого, така невисока оцінка повʼязана з тим, що Єврокомісія оцінювала одночасно досягнення євроінтеграції у медицині та захист прав споживачів.

«Якби охорону здоров’я оцінювали окремо, результат був би кращим», – пише Радуцький.


Однак він тут же визнає, що за умовами Угоди про асоціацію, у сфері охорони здоровʼя Україна має виконати 118 пунктів. Але поки що виконано лише 46, 54 перебуває на стадії затвердження, а 11 пунктів реалізуються лише тоді, коли будуть прийняті попередні. Наприклад, закон про систему громадського здоровʼя передбачає ухвалення 98 нормативно-правових актів, про донорську кров – 16. У затримках Радуцький звинувачує передозування інформацією та війну, «через яку виникає багато термінових завдань».


Як обіцяє депутат, у 2023 році очолюваний ним комітет планує розробити та подати до ВР законопроект про допоміжні репродуктивні технології № 6475, який виконує вимоги ЄС.

Є й інші євроінтеграційні законопроекти: про медичні вироби, біозахист та лікарське самоврядування. За заявою Радуцького, вони увійшли до плану роботи парламенту на цей рік.

Також найближчим часом МОЗ призначить заступника міністра з євроінтеграції та створить робочу групу з експертів та юристів, які допоможуть прискорити роботу з розробки документів.

Джерела:

Telegram