19.07 сайт.jpg

Порушення ниркових функцій зазвичай виникають непомітно. Захворювання нирок можна запідозрити лише при появі явних набряків навколо очей, в області щиколоток і гомілок, грудної клітки та живота, при змінах кольору, прозорості та кількості сечі, при почастішанні сечовипускання, особливо вночі, при болях у попереку, в області нирок.

Прості функціональні ниркові проби, аналізи крові і сечі допоможуть вчасно виявити проблеми з нирками:

  • вимірювання артеріального тиску;
  • аналіз на вміст білка в сечі - оскільки ця речовина є важливим «будівельним матеріалом» для організму, здорові нирки утримують всі відфільтровані білки. При уражених нирках білок потрапляє в сечу.

Вміст білка у сечі (два позитивних аналізи протягом декількох тижнів) може бути ранньою ознакою захворювання нирок.

  • аналіз крові на рівень креатиніну - продукту виділення, що постає у результаті нормальної м'язової діяльності. При ураженні нирок рівень креатиніну в крові дуже високий. Результати аналізу на рівень креатиніну використовуються для визначення швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ) - головного індикатора функції нирок.

Інші аналізи, які допомагають визначити можливі ураження нирок:

  • аналіз сечі на наявність крові, гною, цукру або бактерій;
  • мікроальбумінурія – дуже чутливий тест на визначення вмісту в сечі навіть невеличкого обсягу білка;
  • аналіз на рівень креатиніну - визначає концентрацію сечі і сприяє точному підрахунку вмісту білка;
  • тест на співвідношення білка і креатиніну - встановлює добову кількість виведеного білка. Цей аналіз може проводитися замість добової проби сечі;

Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» призначить відповідні аналізи та лікування враховуючи схильність до захворювань.

Як записатися?

Для запису на консультацію необхідно просто зателефонувати до реєстратури нашої клініки та домовитися на зручний для Вас час.