Вживання чорного чаю при хворобах нирок

Осінь — сезон, коли хочеться накритися теплим пледом, налити гарячого та смачного чаю та поласувати чимось смачненьким.

Однак, згідно результатам дослідження, опублікованим в журналі New England Journal of Medicine, свідчать, що надмірне вживання чорного чаю може негативно вплинути на стан нирок.

Так, після проведення біопсії нирок 56-річного чоловіка з нирковою недостатністю лікарі виявили численні кристали оксалатів у нирковій тканині. Варто зазначити, що оксалати є компонентами деяких продуктів та напоїв. Чорний чай - багате джерело оксалатів, і пацієнт визнав, що вживав по 16 склянок чаю з льодом щодня, тому вчені припускають, що його звичка могла стати причиною розвитку ниркової недостатності.

Оксалати містяться в багатьох харчових продуктах і напоях, таких як темне пиво, чорний чай, розчинна кава, шоколад, молоко, соєві напої, горіхове масло, вівсяні пластівці, хліб із цільної пшениці, шпинат, сухі боби та деякі фрукти, такі як чорниця, ожина та малина.

За словами вчених, у США середній рівень вживання оксалатів за добу коливається приблизно від 150 до 500 мг. Це вище, ніж рекомендована норма споживання - 40-50 мг на добу. У складі чорного чаю приблизно 50-100 мг оксалатів на кожні 100 мл. Таким чином, пацієнт, який надійшов із нирковою недостатністю, вживав щодня понад 1500 мг оксалатів.

Яка кількість чорного чаю може стати потенційно шкідливим для організму людини? За словами вчених, це залежить від індивідуальних особливостей організму людини, його історії хвороби та інших медичних умов. Проте в середньому 1 або 2 чашки чаю на добу не вважаються шкідливими для організму здорових людей, 2-3 чашки чаю можна вважати безпечною нормою, якщо людина не вживає інших продуктів, багатих на оксалати. Так, якщо нормальний здоровий дорослий вживає близько 500 мг оксалатів на добу, нирки повинні мати можливість вивести цю дозу з організму.

Вчені стверджують, що найпоширеніший тип каменів у нирках утворений кристалами оксалату кальцію. Незважаючи на те, що достовірно не підтверджено, що вживання великої кількості оксалатів з продуктів харчування та напоїв викликає утворення каменів у нирках, лікарі рекомендують деяким пацієнтам з камінням у нирках обмежити рівень вживання таких продуктів та напоїв. Крім того, проблеми з нирками, спричинені високим рівнем у них оксалатів, потенційно можуть стати причиною розвитку ниркової недостатності.

У нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування та дієту.

Щоб записатися на консультацію, переходьте за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Червоноград

Нефроцентр Городок

Нефроцентр Сарни