Гіперліпідемія при ХХН

Хронічна хвороба нирок (ХХН) - незалежний фактор ризику розвитку та прогресування серцево-судинних захворювань (ССЗ).

Пацієнти з ХХН мають дуже високий ризик ССЗ, наявність дисліпідемії.

Гіперліпідемія при ХХН зустрічається так само часто, як і артеріальна гіпертензія, гірше піддається контролю, ніж у пацієнтів без ХХН.
Гіперліпідемія спостерігається не тільки при Нефротичному Синдромі (НС), але й помірній протеїнурії.

На думку низки дослідників, пацієнти з легким або помірним зниженням ШКФ більшою мірою схильні до розвитку серцево-судинних ускладнень, ніж прогресування ХХН до термінальної стадії ниркової недостатності.

Терапія статинами є необхідною для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань у пацієнтів з ХХН.
Однак застосування статинів у пацієнтів з ХХН викликає безліч питань, таких як:
▪️ ефективність;
▪️ безпека на різних стадіях ХХН;
▪️ необхідність корекції дози;
▪️ вибір конкретного препарату при ХХН.

Мета-аналіз 20 клінічних випробувань пацієнтів з ХХН продемонстрував, що статини можуть мати значну нефропротекторну дію у пацієнтів з ХХН залежно від тривалості прийому.
Згідно з рекомендаціями KDIGO, слід застосовувати статини у пацієнтів старше 50 років з розрахунковою ШКФ <60мл/хв/1,73м2. У пацієнтів з ХХН 18-49 років.

Отже, який ефект спричиняють статини?

  • позитивний вплив на функцію ендотелію;
  • судиннорозширювальний;
  • антиішемічний;
  • антитромботичний;
  • антипроліферативний;
  • протизапальний.

Статини, що зменшують накопичення ліпідів у тканині нирок, пригнічують проліферацію та розвиток гломерулосклерозу, зменшують протеїнурію.

Доведено, що прийом статинів не може бути причиною розвитку гострої або хронічної ниркової недостатності (за винятком випадків розвитку рабдоміолізу).

Сучасні міжнародні рекомендації щодо серцево-судинної профілактики та лікування дисліпідемії, пропонують як цільові рівні холестерину Ліпопротеїдів Низької Щільності (ХС ЛПНЩ) <2,5ммоль/л для хворих на ХХН зі ШКФ 30-60 мл/хв.

Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування враховуючи схильність до захворювань.

Як записатися?

Для запису на консультацію необхідно просто зателефонувати до реєстратури нашої клініки та домовитися на зручний для Вас час.