Голландські вчені виростили «міні-нирки» із клітинного матеріалу сечі.

Сучасні технології дозволяють вченим сьогодні вирощувати із стовбурових клітин мініатюрні аналоги стравоходу, серця та мозку. Про створення повноцінних органів говорити ще зарано. Проте навіть ці примітивні моделі – їх називають органоїдами – серйозно полегшують вивчення хвороб та випробування нових ліків.

Дослідники з Утрехтського університету використали подібну технологію для вирощування органоїдів нирок на основі клітин, виділених із сечі.

«Налаштування» цих клітин обнулили і запустили по новому, необхідному вченим, шляху розвитку. Отримані структури мало ще нагадують справжні нирки, проте вони вже мають більшість їх характеристик. Це дозволяє моделювати на них розвиток спадкових та інфекційних захворювань.

За допомогою цих органоїдів можна буде знайти ліки проти вірусних захворювань нирок, які нерідко розвиваються після трансплантації.

Крім того, мініатюрні нирки, вирощені із клітин пацієнта, допоможуть підібрати індивідуальну терапію раку.

Автори інновації сподіваються, що вона почне допомагати пацієнтам вже найближчим часом. У більш віддаленій перспективі дослідники розраховують на створення повноцінної функціонуючої нирки із стовбурових клітин.