Калина для нирок: користь та шкода
Калина – це рослина, яка вже століттями використовується як їжа, прикраса і навіть ліки. Вона має багатий хімічний склад і може приносити користь для організму, але, як і будь-який інший продукт, може мати свої негативні наслідки.
У цій статті ми розглянемо користь і можливу шкоду, яку калина може завдати організму людини.

Ягоди калини містять низку найважливіших вітамінів, таких як A, C, E, P, K. Вони також багаті на калій, магній, цинк, залізо та ефірні олії. При цьому калорійність калини лише 28 ккал на 100 г. Однак, ми повинні чітко собі розуміти: калина НЕ Є ПАНАЦЕЄЮ при ниркових хворобах. Вона є чудовим профілактичним засобом, але за її допомогою не лікують сечовипускну систему чи нирки. А при деяких захворюваннях сечового міхура та нирок вона протипоказана.

Калина має багатообіцяючий потенціал для полегшення болю та профілактики роботи нирок. Плоди калини багаті на цитрат, що робить їх гарною альтернативою цитрусовим – для людей, у яких, через дефіцит цитрату, ростуть камені у нирках.

Так, існують дослідження, які свідчать, що пацієнти, які приймали екстракт калини разом із препаратом диклофенак, позбавлялися від дрібних каменів швидше, ніж ті, хто приймав тільки диклофенак. Першим також було потрібно менше додаткових процедур для видалення каменів у нирках і менше знеболювальних. Однак необхідні додаткові дослідження, щоб досконаліше вивчити вплив калини на каміння у нирках.

Профілактичне застосування калини при циститі допомагає налагодити сечовипускання і зняти симптоми. Сечогінний ефект дозволяє знизити інтоксикацію, зменшити тиск та набряклість.

Протизапальний ефект калини проявляється зниженням больових відчуттів від спазмів, нормалізацією виведення сечі і зменшенням відчуття печіння.

Антибактеріальні властивості рослини допомагають знешкоджувати інфекції різних видів.

Незважаючи на колосальну користь калини, вона також має і свій перелік протипоказань:
  • нефролітіаз - калина посилює виділення урини, а це небезпечно для тих, хто має великі ниркові камені. Зростаючий потік сечі може змістити камінь і перекрити просвіту сечоводу. Це може викликати не тільки ниркову кольку, але також гідронефроз чи гостру ниркову недостатність у людини;
  • гостра та хронічна ниркова недостатність – при цьому стані нирки не можна перенавантажувати. Надмірний сечогінний ефект калини здатний ускладнити стан пацієнта;
  • гіпотонія - калина зменшує тиск. Гіпотоніки можуть тільки погіршити свій стан, якщо для лікування циститу почнуть приймати лікувальні напої з калини;
  • подагра (через надмірну к-ть пуринів);
  • підвищена кислотність шлунку;
  • індивідуальна чутливість (алергія).

Калина – це рослина з багатою історією використання в харчовій та медичній галузях. Вона може приносити користь для організму завдяки своїм корисним властивостям, але важливо вживати її з обережністю, особливо пацієнтам з хронічними хворобами нирок.

У нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування.

Щоб записатися на консультацію, переходь за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Лемеші

Нефроцентр Червоноград