Любисток для нирок

Якось ми розповідали про неймовірні за розмірами і кількістю камені, що були зафіксовані у Книзі рекордів Гіннеса.

Убезпечити від потрапляння на сторінки цього видання у такому сумнівному контексті допоможуть рослинні препарати, призначені для лікування та профілактики сечокам’яної хвороби, захворювань нирок та сечовивідних шляхів.

Продовжимо серію матеріалів про лікувальні властивості природних рослинних складових.

Любисток, наприклад, є одним з трьох основних інгредієнтів, що відповідає за «іригаційну терапію» при запаленні сечовивідних шляхів і камінні у нирках.

Як свідчать матеріали досліджень, опублікованих Європейським агентством з лікарських засобів, на сьогодні вже зібрано достатню кількість даних для підтвердження ефективності любистку у процесі «самопромивання» сечовивідних шляхів.

Інші дослідження свідчать, що ефірна олія з коріння любистку має сильніші антибактеріальні властивості, аніж 25 інших ефірних олій, які були протестовані в ході дослідження. Вона діє проти кількох типів бактерій, включно із грампозитивними та грамнегативними бактеріями.

Дослідження ефективності любистку при цистинурії (рідкісному спадковому захворюванні, із каменями у сечовому міхурі та нирках) показало, що любисток знижує рівні цистеїну та креатиніну у людей з цією важкою (особливо для чоловіків) спадковою хворобою.

Любисток лікарський (Levisticum officinale) - багаторічна рослина, єдиний представник свого роду. І хоча його назва прийшла з латині, у багатьох мовах ця рослина пов'язана із «серцеїдським» контекстом. Більшість національних назв подібні за змістом: любчик, любим-трава, любистик, любовне приворотне зілля. Староанглійська назва – lovage (від love ache – «любовна петрушка»), старонімецька – Liebstöckel.

Любисток навіть став героєм знаменитої п'єси Пітера Шеффера «Леттіс та любисток». Головна героїня у ній готувала секретний лікер – основним інгредієнтом якого був любисток. Як у бенедиктинських та шартрезських еліксирів, винайдених ченцями століттями раніше.

Нерозділене кохання породжує сильні емоції і непрактичну надію на любовні зілля. Протягом сотень років закохані ковтали любисток у всіляких його формах, мріючи привернути увагу об'єкта обожнювання. Важко щось сказати про дієвість «романтичних» принад, але напевно любисток, окрім своїх цінних лікувальних властивостей, є ще й чудовою ароматною кулінарною знахідкою. В Англії любисток іноді називають травою-маггі, бо він є обов’язковим інгредієнтом відомих спецій «Maggi».