Національна служба здоров’я України зібрала найкращі ідеї для покращення роботи служби та системи охорони здоров’я в наступні п’ять років в рамках стратегічної сесії «5 років реформи. Трансформація триває».

Цей захід відбувається, щоб оцінити реформу охорони здоров’я та виконання Програми медгарантій. А також актуалізувати перелік стратегічних ініціатив НСЗУ на найближчі роки та напрями їх досягнення для посилення інституційної спроможності НСЗУ.

“Наша місія незмінна - все, що ми робимо впродовж 5 років - для людей і заради людей. Змінюючи систему, змінюючи підходи, ламаючи певні стереотипи, думаючи про те, що нам необхідно зробити ще, аби посилити нашу службу, ми думаємо про пацієнтів. Я вдячна колегам за професійність і за справжність. Напевне, наша країна ще не мала такого запиту на справедливість, який є зараз. І те, що ми робимо, тісно пов’язане із цим запитом”, - зазначила Голова НСЗУ Наталія Гусак

“Ми зібралися сьогодні, щоб оглянутися назад, прорефлексувати і визначити, в якому напрямку рухатимемося далі. Я вдячний усій команді НСЗУ. Ви мотивуєте, ви бачите проблеми, намагаєтеся у них розібратися і пропонуєте ефективні рішення. Ви показуєте той напрям розвитку державної інституції, який повинен бути. Наше завдання зараз - перейти від візіонерства до реалізації нашого стратегічного плану в інтересах пацієнта”, - розповів Міністр охорони здоров’я України Viktor Liashko.

“За 5 років змінилася парадигма підходу до системи охорони здоров'я. Практично ніхто вже ніхто не каже, що країна рухається у неправильному напрямку з погляду трансформації системи охорони здоров'я. Це значний успіх і досягнення команди НСЗУ. Я хочу побажати, щоб у наступні 5 років переваги, які отримала система завдяки створенню НСЗУ, відчули якнайбільше пацієнтів для покращення свого здоров’я і якості життя” - розповів керівник Проєктного офісу з відновлення системи охорони здоров’я МОЗ України Олексій Яременко.

"Ми пам’ятаємо, що НСЗУ почала свою роботу у країні, яка має важкий радянський спадок. Переваги НСЗУ в тому, що це абсолютно нова інституція. Тут немає жодного тоталітарного рудименту, який зберігся в інших державних структурах. Нам важливо бути і надалі стійкими і не забувати, що у центрі системи - людина. Ця людина - пацієнт, керівник громади,” - наголосила координаторка Харківської експертної групи з підтримки медичної реформи та співзасновниця Health Solution Foundation Тетяна Гавриш.

Стратегічна сесія - це майданчик для обговорення стратегії та удосконалення роботи НСЗУ та системи охорони здоров’я. Співробітники Національної служби здоров’я України разом із провідними експертами в групах обговорили ідеї, цілі та індикатори їх досягнення в різних напрямках: моніторингу виконання договорів, програми медгарантій, контрактування, спроможної мережі медзакладів тощо.

Напрацювання стратегічної сесії ляжуть в основу цілей розвитку НСЗУ на наступні п’ять років.

У заході взяли участь співробітники НСЗУ, Сергій Дубров,перший заступник міністра охорони здоров’я; Мішель Шан, директор офісу охорони здоров'я USAID Ukraine; Томаш Роубаль, радник з питань політики охорони здоров’я Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні; Девід Елкінс, керівник Проєкту USAID “Підтримка реформи охорони здоров’я”; Олена Дорошенко, старша економістка Світового Банку, World Bank Ukraine; Тетяна Гавриш, координаторка Харківська експертна група підтримки медреформи та співзасновниця Health Solution Foundation.

Стратегічна сесія відбулася за підтримки USAID Ukraine - USAID Україна.