Правила вживання алкоголю пацієнтам з ХХН

Що стосується вживання алкоголю, помірність є ключовим фактором. Вживання занадто великої кількості алкоголю - навіть для абсолютно здорової людини - може спричинити захворювання серця, печінки, високий кров'яний тиск та хвороби нирок, крім багатьох інших медичних проблем. Вживання занадто великої кількості алкоголю також може погіршити судження - і це може заважати прийняттю рішень, пов’язаних із запам’ятовуванням прийому ліків та дотриманням рекомендацій щодо рідини та дієти.

Ниркові дієти та алкоголь

Помірне вживання алкоголю може бути нормальним для людей з хронічною хворобою нирок (ХХН), які не перебувають на діалізі. Однак найкраще спочатку проконсультуватися з вашим нефрологом або нирковим дієтологом, щоб з’ясувати, чи безпечний для вас алкоголь. Якщо ви можете безпечно вживати алкоголь, ваша медична команда проконсультує вас щодо типів та кількості, які вам підходять.

Якщо ви перебуваєте на діалізі, вживання алкоголю може бути допустимим, але це повинно враховуватися в межах норми нормальної кількості рідини та дієти, а також враховувати ліки. Поговоріть зі своїм лікарем або дієтологом, перш ніж вживати алкоголь.

Для хворих на цукровий діабет та ХХН алкоголь може бути безпечним для вживання, якщо рівень цукру в крові контролюється. Після отримання дозволу пити від лікаря або дієтолога, рекомендується пити під час їжі. Алкоголь натщесерце може спричинити зниження рівня цукру в крові у хворих на цукровий діабет. Додаткові інгредієнти в змішаних напоях можуть додавати вуглеводи, що необхідно враховувати. Вам також доведеться вписати алкоголь у свій план харчування.

Алкоголь не має харчової користі, але в ньому є калорії, які можуть швидко накопичуватися. Враховуйте це при плануванні щоденного меню.

Деякі ліки, як за рецептом, так і без рецепта, можуть взаємодіяти з алкоголем. і спричинити неправильну роботу ліків. Є й інші ліки, які можуть спричинити підвищення рівня алкоголю в крові. Перевірте етикетки ліків і попросіть свого фармацевта або лікаря переглянути ваші ліки, щоб переконатися, що алкоголь не шкодить вашим лікам.

Безпечний рівень пиття

Дієтичні рекомендації федерального уряду для американців визначають помірне вживання алкоголю як:

один напій на день для жінок та людей похилого віку

два напої на день для чоловіків

Межі різні для чоловіків та жінок, оскільки чоловіки зазвичай важать більше, а алкоголь переробляється по-різному у статей. Жінки, як правило, сильніше реагують на алкоголь. Одна з причин полягає в тому, що в організмі жінок менше води, тому алкоголь стає більш концентрованим. Ризик захворювань, пов'язаних з алкоголем, також вищий у жінок, ніж у чоловіків.

Наступне враховується як один напій і кожен містить однакову кількість алкоголю:

  • 12 унцій пивного або винного охолоджувача;
  • 5 унцій вина;
  • 1,5 унції 80-міцних дистильованих спиртних напоїв (віскі, бурбон, скотч, горілка, джин, текіла, ром).
Пити чи не пити

Вживання алкоголю в цілому можна безпечно вживати в помірних кількостях, навіть якщо у вас ХХН, полікістоз нирок, кінцева ниркова хвороба (ШОЕ) або діабет. Однак будьте обережні, якщо у вас високий кров’яний тиск. Також пам’ятайте про інгредієнти та вміст поживних речовин напою, який ви вибрали для вживання. Завжди проконсультуйтеся зі своїм лікарем або нирковим дієтологом, щоб переконатися, що для вас безпечно вживати алкоголь.

Нагадуємо, що у нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування.