У чому небезпека вживання рослинного білка при ХХН?

Білок необхідний для організму пацієнта з ХХН. У додіалізному періоді рекомендуються малобілкова дієта (МБД), яка в залежності від стадії хвороби передбачає різне обмеження в добовому споживанні білка (0,6-1,0 гр на кг/ваги).

Після переходу на діаліз малобілкова дієта, замінюється на дієту з високим вмістом білка (1,2 гр на кг/ваги людини).

Ключовим моментом у цьому питанні є те, що хворий на ХХН повинен отримувати неодмінно якісний, легкозасвоюваний тваринний білок. Це пов’язано з тим, що тільки тваринний білок містить незамінні амінокислоти, які за жодних умов неспроможні синтезуватися організмом, а можуть бути отримані лише ззовні.

Бабові продукти вкрай різноманітні. Вони поширені по всьому світу. Мають цінні поживні властивості. Однак, не для хворих на ХХН! Справа в тому, що найбільш популярні продукти (квасоля, горох, сочевиця, соя, арахіс та ін.) за вмістом білка набагато перевершують м'ясні продукти, сушена квасоля ще багата великим джерелом калію.

Для здорової людини це цінні показники, стимул вживання яких посилюється ще й невисокою вартістю багатьох з них, пов'язаними з нею культурними традиціями, етнічними та релігійними мотивами.

Для пацієнта з ХХН ситуація виглядає інакше. Організм такої людини, що отримує критичну кількість неповноцінного білка, який не несе цінності через відсутність незамінних амінокислот, але енергії та побічних ефектів від її переробки, буде не менше, а більше.

Особливе місце у цьому питанні займає соя. І не тільки через критичний високий вміст білка (34,2-52-залежно від виду продукту), а через широке (не завжди законне) застосування сої в харчовій промисловості. Заміна, підміна особливо часто зустрічається в молочній промисловості, що потребує особливої уваги.

Молочні продукти для пацієнтів з ХХН обмежені або заборонені здебільшого, принаймні, додіалізний період.

Крім того, бобові продукти містять значну кількість сечової кислоти.

Рідкісним винятком із загального списку заборонених бобових культур є зелена стручкова квасоля. Її іноді можна вживати в їжу, як гарнір.

Дотримуйтесь дієти та піклуйтеся про своє здоров’я разом з нами!

З турботою про Вас, Нефроцентр!