Технології майбутнього новини.jpg

Американські вчені заявили, що новітня клітинна терапія дозволить обійтися без пересадки нирок.

Експерименти довели, що ін'єкція стовбурових клітин здатна вдихнути у хвору нирку нове життя. Це дослідження стане основою для розробки нових методів лікування хронічної хвороби нирок.

Тільки в США від хронічної хвороби нирок страждає близько 30 млн людей. Як правило, вилікувати захворювання можна лише за допомогою трансплантації, але донорських органів гостро не вистачає, а сама процедура часто пов'язана із ризиком відторгнення.

Вчені пропонують альтернативне рішення: ін'єкції стовбурових клітин у хвору нирку. Це дозволить покращити її функції та відновити пошкоджену структуру. Результат з’являється вже за 10 тижнів.

У дослідженні використовувалися стовбурові клітини з амніотичної рідини (навколоплідні води). Вони, на відміну від дорослих стовбурових клітин, набагато рідше викликають аутоімунну реакцію та не призводять до утворення пухлин.

Дослідникам разом з лікарями тепер належить підібрати оптимальний підхід до лікування хронічної хвороби нирок за допомогою стовбурових клітин. І, у разі успіху, багато пацієнтів зможуть позбутися важкого захворювання без складної операції.

Ця інформація не є приводом для встановлення будь-яких діагнозів, надання будь-яких медичних порад та не замінює консультацію з лікарем.