Цистатин С, аналіз при ХХН

Рання діагностика хронічної хвороби нирок є одним із найважливіших завдань медицини.

Національні та зарубіжні експерти рекомендують визначення екскреції альбуміну із сечею та швидкості клубочкової фільтрації (СКФ), як обов'язкові тести для діагностики ХХН. З попередніх постів, ми вже з вами знаємо, що СКФ визначається за показниками креатиніну. Але також знаємо, що Креатинін є не надійним індикатором функції нирок. Тому на допомогу креатиніну іноді приходить цистатин С (у певних випадках).

Що це таке та з чим його їдять?

  • Цистатин С – низькомолекулярний білок, який синтезується всіма клітинами і виявляється у всіх біологічно активних рідинах.
  • Відноситься до сімейства інгібіторів цистеїнових протеїназ, вперше ідентифікований у пацієнтів з нирковою недостатністю, як білок спинномозкової рідини та сечі.

Таким чином він ще й стимулює синтез або розпад позаклітинних
структур.

Цистатин С вільно проходить через гломерулярний фільтр і повністю реабсорбується та каталізується епітеліоцитами канальців.
Підвищення рівня цистатину в сироватці крові спостерігається при зниженні фільтраційної функції нирок.

Припущення, що цистатин С може бути маркером СКФ було досліджено ще в 1979 р., одразу після того, як було виявлено, що у плазмі
пацієнтів, які перебувають на гемодіалізі, його рівень у 13 разів вищий, ніж у
здорових осіб.
І лише у 2005 р. це було втілено у практику.
У 2012 р. експерти KDIGO рекомендували використовувати цистатин С, як додатковий до креатиніну спосіб визначення фільтраційної функції нирок.

Таким чином, підвищений рівень цистатину С може передбачати ризик
розвитку ХНН та сигналізувати про «преклінічну» фазу ренальної
дисфункції та ризик ССЗ. Терміни, аналогічні преклінічному
захворювання нирок – прегіпертензія та переддіабет.

Для встановлення точного діагнозу, зателефонуйте до нашого контакт центру та запишіться до лікаря на зручний для Вас час!

Завжди з турботою про Вас, Нефроцентр💚💜