Цистит у молодих жінок та дівчат

Цистит – найпоширеніше урологічне захворювання. Вважається, що на цю хворобу найчастіше страждають жінки у середньому та літньому віці.

Але, варто наголосити, що це захворювання стрімко молодшає - все частіше від нього потерпають молоді жінки і зовсім юні дівчата. Про це свідчить дослідження, проведене серед студенток медичного факультету Каліфорнійського університету у Сан-Дієго.

Виявилося, що статистичні дані про інтерстиціальний цистит серед молодих жінок можуть бути значно заниженими. Бо усі вони враховують лише офіційно діагностовані випадки циститу, упускаючи кількість потенційних підозрілих симптомів.

Студенткам (середній вік 26 років) запропонували оцінити в балах свій рівень тазового болю та частоту хворобливих симптомів. Усім, хто набрав 7 та більше балів, було рекомендовано пройти повне клінічне обстеження, включаючи аналізи сечі та крові, посів сечі та тест на чутливість до калію.

З 52 учасниць опитувальники заповнили 49 дівчат – 15 з яких (30,6% - третина!) набрали критичну кількість балів.

Усі 15 дівчат із показником 7 балів та вище повідомили про активне сексуальне життя і поскаржилися на періодичний біль та дискомфорт внизу живота під час ті після статевого акту (ймовірну диспареунію).

Далі 5 з них добровільно пройшли додаткові обстеження - у всіх були негативні результати аналізу сечі та позитивні результати тесту на чутливість до калію. Тобто у 10% учасниць (5 із 52) був підтверджений діагноз інтерстиціального циститу замість диспареунії.

Таким чином потенційний інтерстиціальний цистит було визначено у 30,6% учасниць дослідження та офіційно діагностований як мінімум у 10% студенток.

Ці дані дозволяють припустити, що оцінка поширеності інтерстиціального циститу в США повинна бути значно збільшена - приблизно з 1,5 млн до ймовірно 25-30 млн жінок.

Ця тенденція може бути актуальною і для інших країн світу, включно з Україною – цистит є надзвичайно поширеним захворюванням серед молодих жінок.