Великодні Свята: основні правила харчування для пацієнтів з ХХН


Дотримання дієти під час Великодніх свят, проблема для більшості пацієнтів, але все ж таки варто спробувати дотримуватися кількох базових принципів.

Розміри порцій

Порція м’яса чи риби не має перевищувати розмір і товщину вашої долоні. Чаша з фруктами має бути розміром з тенісний м'яч. А порція рису – розміром із комп'ютерну мишу.

Натрій/ Сіль

Контроль споживання солі допомагає контролювати спрагу та кількість рідини. Враховуйте й те, скільки солі було використано при приготуванні, та пам’ятайте про інші поширені джерела натрію – соуси та приправи(детальніше про сіль, ми розповідали у попередньому пості на нашій сторінці).

Святкові напої

Напої та їх кількість можуть створювати проблеми, спричиняючи накопичення зайвої рідини в організмі. Візьміть собі невеличку склянку, це допоможе зменшити кількість випитого.

Калій

Калій важливий для правильного функціонування м'язів і серця, але його надлишок може бути небезпечним для людей із захворюванням нирок. Він міститься у багатьох свіжих фруктах та овочах, молочних продуктах і горіхах. Підберіть страви з продуктів із низьким вмістом калію, такими як рис, стручкова квасоля та яблука. Консервовані або приготовані фрукти та овочі містять менше калію, а ніж їх свіжі аналоги.

Кальцій та фосфор

В організмі кальцій та фосфор взаємодіють один з одним, але їх надмір може стати проблемою. З обережністю ставтеся до перероблених харчових продуктів, молочних продуктів та горіхів. Будьте уважними, щоб не порушити цей крихкий баланс.

Родина Нефроцентру, бажає Вам гарних та спокійних свят!

Святкуйте правильно, турбуючись про своє здоров‘я разом з нами!