Вітамін Д

Надворі літо, отже саме час обговорити нашумівшу тему про вітамін D, який виробляється, коли ультрафіолетові промені потрапляють на шкіру.

Навіщо він потрібний організму?

Він сприяє всмоктуванню кальцію в кишківнику та забезпечує нормальну мінералізацію кісток. Достатній рівень запобігає рахіту у дітей та зниження міцності кісток у дорослих. Разом з кальцієм допомагає захистити людей похилого віку від остеопорозу, тобто від крихкості та зниження щільності кісток.

Вітамін відіграє й інші ролі в організмі, включаючи вплив на запалення, зростання клітин, імунний захист, метаболізм глюкози. Багато генів, що кодують білки, частково модулюються вітаміном D.

Зрозуміти, чи все гаразд із вітаміном, можна за концентрацією 25(OH)D у крові. Вона вказана як у наномолях на літр (нмоль/л), так і в нанограмах на мілілітр (нг/мл).

Циркулюючий 1,25(OH)2D краще не вимірювати, тому що його період напіврозпаду всього кілька годин. А також він жорстко регулюється ПТГ, кальцієм та фосфором і не знижується доти, доки дефіцит вітаміну D не стане серйозним.

У 70-95% дорослих в Україні є недостатність або дефіцит вітаміну D. Але це не точно, оскільки % може змінюватися в залежності від сезону.

Чи означає це, що всім потрібно бігти перевіряти рівень вітаміну D?

Не означає. Звичайно, здати кров вам ніхто не завадить, але доцільніше визначати концентрацію в крові лише людям із високим ризиком дефіциту.

Якщо в крові таки виявлено дефіцит, (<20 нг/мл) варто оцінити рівні кальцію, скоригованого на альбумін, фосфор, лужну фосфатазу, ПТГ, креатиніну, магнію сироватки крові.

Для лікування дефіциту та недостатності рекомендовано холекальциферол. Схеми різні можна приймати щодня, раз на тиждень, раз на місяць. Дозу підкаже лікар.

Рутинне призначення препаратів вітаміну К при лікуванні дефіциту та недостатності вітаміну D не потрібне, тому що немає доказів користі такого дуету.

Якщо вже є значна ХХН і розвинувся вторинний гіперпаратиреоз, то потрібні активні метаболіти вітаміну Д (наприклад, альфакальцидол). Зазвичай така ситуація виникає при ХХН 5, рідше за ХХН 4-3 ст. Тому, хто приймає активні метаболіти, потрібно контролювати рівень кальцію в крові та сечі.

Тепер про профілактику


У день важливо отримувати щонайменше 600 МО. Враховуючи «усихання», варто приймати 800-1000 МО на добу. Вагітним і годуючим - 800-2000 МО. Ці дози можна приймати без визначення рівня крові. Якщо немає протипоказань.

Отримати з продуктами стільки досить складно, наприклад, у вершковому маслі всього 52 МО на 100 г, а лосося (600-1000 МО на 100 г). Тому на допомогу у профілактиці приходять холекальциферол чи ергокальциферол.

Важливо: довше 6 місяців без визначення в крові не рекомендується призначення доз вітаміну D більше 4000 МО на добу без факторів ризику дефіциту вітаміну D та 10 000 МО на добу — з факторами ризику.

У нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування та дієту.

Щоб записатися на консультацію, переходьте за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Червоноград

Нефроцентр Городок

Нефроцентр Сарни