Новини від НСЗУ.jpg

Щоб отримати більшість медичних послуг в Україні безоплатно потрібне направлення від лікаря. Адже направлення – запорука того, що послуга покривається Програмою медичних гарантій.

В Україні, під час війни може діяти два типи направлень. Окрім електронного, лікар може виписати паперове направлення, якщо електронна система охорони здоров’я не працює або відсутня електроенергія.

Лікар виписує направлення, коли він розуміє, що проблема зі здоров’ям пацієнта вимагає залучення лікаря-спеціаліста, додаткових обстежень, процедур чи госпіталізації.

Виписувати направлення можуть всі лікарі в медичній системі, від сімейних до високоспеціалізованих лікарів.

У направленні не вказується ні конкретний заклад, ні лікар, до якого направляють пацієнта, лише код послуги та інформація про заклад і лікаря, який його створив. Місце отримання послуги пацієнт обирає самостійно. В будь-якій лікарні України, яка має контракт з НСЗУ.

Направлення не потрібне до сімейного лікаря, педіатра, психіатра, фтизіатра, стоматолога, нарколога, гінеколога. А також якщо пацієнт перебуває у невідкладному стані. Адже екстрена медична допомога надається без направлення. Направлення до лікуючого лікаря, у якого спостерігається пацієнт, такоє непотрібне.

Більше про направлення читайте в роз’ясненні НСЗУ: https://cutt.ly/sC1Tndf.

Мережа діалізних клінік «Нефроцентр» на час дії воєнного стану приймає пацієнтів з паперовими направленнями так само як і з електронними.

Які документи потрібно мати з собою, щоб отримати послугу гемодіалізу у нашому центрі безоплатно?

На першу консультацію з нефрологом порібно взяти декларацію з сімейним лікарем, направлення та всю наявну медичну документацію (аналізи, виписки з попередніх місць лікування тощо) для повноцінного ознайомлення лікаря з вашим станом.