Фістула. 5 правил догляду

Багато років з моменту винаходу гемодіалізу вчені медики шукали можливість створення постійного судинного доступу, що відрізняється тривалісттю функціонування, надійністю та меншою частотою ускладнень. Лише в 70-х роках минулого століття нефрологи Брешіа і Чемін розробили методику формування артеріовенозної фістули, яка до сих пір є самим надійним видом судинного доступу.

Адекватна артеріовенозна фістули забезбечує підключення пацієнта до апарату штучної нирки. Завдяки свищу, вена і артерія зшиваються, і відбувається утворення товстостінної судини з хорошим артеріальним кровообігом. Через поверхневе розташування його легко пунктувати. За допомогою фістули зручно проводити очищення крові.


Як доглядати за фістулою?

Щоб фістула якомога довше зберігалася у функціональному стані, пацієнту необхідно строго дотримуватися всіх рекомендацій.

Розглянемо детальніше:

  • Перевірка стану фістули

У післяопераційний період необхідно тримати прооперовану руку в строгому спокої, забороняється піднімати важкі речі або спати на цій стороні. Для перевірки роботи фісутли рекомендується уважно стежити за шумом, який від неї виходить: він повинен бути однаковим, тривалим і виразним. При будь-яких порушеннях рекомендується відразу звертатися до лікаря.

  • Дотримання особистої гігієни

Важливою умовою є дотримання правил особистої гігієни. Необхідно стежити за чистотою руки, на якій встановлена фістула, періодично обробляти її дезинфікуючим розчином. Мити рекомендується з милом, яке має нейтральне рН. Категорично забороняється використовувати креми, лосьйони або інші парфумерні вироби. Поверхня шкірного покриву повинна бути сухою.

  • Захист від травм

Фістулу необхідно захищати від травм, так як пошкодження можуть спровокувати сильну підшкірну кровотечу, гематому. Ні в якому разі не можна вимірювати артеріальний тиск або проводити ін'єкції на прооперованій руці.

  • Вільний кровотік

При стисненні руки із сформованою фістулою підвищується ризик розвитку тромбів, саме тому необхідно носити вільний одяг, виключити носіння браслетів, годинника або інших схожих прикрас. Не рекомендується сильно згинати руку в лікті.

  • Підтримка нормальної температури

Сильні перепади температури підвищують ризик утворення тромбів, особливо це стосується пацієнтів з артеріальною гіпертензією. Не можна зловживати відвідуванням лазень, саун або прийняттям гарячих ванн. Ці процедури призводять до розширення кровоносних судин, в результаті чого тиск різко падає і відтік крові знижується. Тому в спекотну пору року рекомендується перебувати в тіні або використовувати кондиціонери для охолодження повітря. У холодну пору року стінки судин звужуються, і відтік крові стає слабкішим. Взимку рекомендується носити теплі речі, щоб уникнути переохолоджень.

Ми сподіваємось, що ця стаття була цікавою, пізнавальною та корисною для вас!

Піклуйтеся про своє здоров'я разом з нами!