Вплив спорту на нирки

Активний спосіб життя, фізичні вправи, відмова від куріння та дієта, збагачена овочами, знижують ризики хронічних захворювань нирок.

Виявилося, що у випадку з нирками, спосіб життя також відіграє величезну роль. Дієта, з високим вмістом калію, збільшення фізичних навантажень і скорочення споживання алкоголю і сигарет, - усе це знижує ризик хронічного захворювання нирок на 14-22%.

Дослідники підкреслюють, що це стосується передусім здорових людей, схильних до ризиків розвитку проблем з нирками.

Люди, які вже страждають на хронічні захворювання нирок, повинні дотримуватися дещо інших рекомендацій, щоб уникнути зайвого навантаження на нирки.

Близько 10% населення світу страждає на хронічні захворювання нирок. За останні два роки понад 1,2 млн людей померли безпосередньо від захворювання нирок і ще 1,4 млн людей – від серцево-судинних ускладнень, викликаних зниженням функціональності нирок.

Існує безліч програм для зменшення ризиків гіпертонії й серцево-судинних захворювань, але недостатньо таких досліджень для людей з ризиком розвитку хронічних захворювань нирок.

Вчені провели систематичний аналіз понад 100 опублікованих наукових робіт, щоб з'ясувати, які зміни в способі життя можуть знизити цей ризик. У дослідженні взяли участь більш як 2,5 мільйона здорових людей з 16 країн світу.

Про це йдеться у новому дослідженні вчених з Каролінського інституту у Швеції і Університету Гріффіта в Австралії. Дослідження опубліковане в Журналі Американського товариства нефрологів.

Фізична активність при хронічній хворобі нирок

Чи можна все таки займатися спортом працієнтам з ХХН?

Фізична активність позитивно впливає на загальне здоров’я та функціональний стан нирок у людей, що страждають на хронічну хворобу нирок. Основою успіху фізичних вправ є тренування серцево-судинної системи. Намагайтесь дотримуватись наступних рекомендацій:

  • Мати щоденно фізичне навантаження. Тривалість фізичних вправ складає щонайменше 30 хвилин на добу, якщо Ваш фізичний стан це дозволяє. Проте, не починайте із 30-хвілинних навантажень у випадках, коли Ви їх раніше не мали.
  • Починайте із 3-5 хвилин, збільшуйте щодня на 1-2 хвилини. Фізичне навантаження залежить від Вашого стану. Піші прогулянки є стандартом фізичних навантажень. Біг, як правило, не показаний для людей із хронічною хворобою нирок.
  • Якщо Ваш стан дозволяє, то найкращими для продовження тривалості життя є аєробні фізичні навантаження: плавання, теніс, йога (пілатес), ходьба із цільовою тривалістю понад 30 хвилин на добу.
  • Якщо ви не ходите або отримуєте лікування гемодіалізом, робіть вправи для рук і ніг, а саме: 5-8 сеансів тривалістю кожного по 4-6 хвилин, поступово їх збільшуйте.

Регулярність більш важлива, ніж сам обсяг навантаження.

У нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування.

Щоб записатися на консультацію, переходь за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Лемеші

Нефроцентр Червоноград