Дієта при уратних каменях у нирках

Сечокам’яна хвороба – поширене урологічне захворювання, при якому утворюються камені(конкременти) в нирках, сечоводі або сечовому міхурі. Основною причиною утворення конкрементів є порушення обміну речовин, тому правильна дієта є не лише незамінною формою ефективного лікування, а й основною профілактикою сечокам`яної хвороби.

Дуже часто наявність каменів виявляють при проведенні УЗД нирок, при чому, у пацієнта може не бути ніяких симптомів. У тому випадку, коли камені досягають великих розмірів та в залежності від їхньої форми і локалізації, можуть з’являтися різноманітні симптоми:

  • Біль різного характеру у животі або попереку;
  • Часте сечовипускання, під час якого спостерігається дискомфорт;
  • Ниркові кольки у вигляді різкого болю;
  • Наявність у сечі піску;
  • Нудота (як правило, через сильний біль);
  • Нехарактерний (мутний) колір та різкий неприємний запах сечі.

Вихідними речовинами для утворення каменів є саме компоненти їжі, яку ми вживаємо. Дієту для кожного пацієнта призначають індивідуально, так як вона залежить від речовин, які формують каміння в нирках, розміру каменів, частоти, з якою вони виникають і, звичайно, від складу каменів.
Найпоширенішою є класифікація каменів за хімічним складом, за якою розрізняють камені:

  • оксалатні;
  • уратні;
  • фосфатні.

Для визначення, який саме у Вас склад каменів, необхідно здійснититакі обстеження:

  • загальний аналіз сечі;
  • аналіз сечі і крові на транспорт солей;
  • при наявності каменя – аналіз мінерального складу і структури сечового каменя або його фрагментів.
Дієта при оксалатних каменях

Оскільки оксалатні камені в нирках утворюються при надмірному вживанні в їжу продуктів багатих на щавлеву кислоту, то, очевидно, від вживання такої слід утриматися. Слід перестати вживати щавель, ревінь, шпинат. При зменшенні концентрації кислоти солі перестануть випадати в осад.
Окрім продуктів, що містять щавлеву кислоту, не вживати тих, які містять желатин, а також листовий салат, інжир, шоколад, горіхи і какао.

При наявності оксалатних каменів пацієнту бажано ввести в раціон продукти, що містять магній (гречану крупу, зелені листкові овочі, вівсянку та пшоно, гарбуз і його насіння). Також рекомендується щоденно споживати 2-2,5 літрів рідини.

Збільшити в раціоні споживання яблук, слив, винограду і груш.

Дієта при уратних каменях

Урати – це вид каменів, що утворюються при надлишку в сечі сечової кислоти, яка є кінцевим продуктом пуринового обміну. Найбільша кількість пуринів міститься в м’ясі, бобових, наваристих бульйонах і холодцю.

Тому, якщо у Вас виявили утратний камінь, слід зменшити вживання риби і м’яса. Такий тип каменів швидко зростає, але при правильному харчуванні вони можуть зменшуватися.

Рекомендується пити чай з лимоном, соки або компоти, бажано натщесерце. Курятину, телятину, бобові, гриби, печінку, кольорову капусту перестати вживати взагалі, в натомість збільшити в раціоні кисломолочні продукти, лимон, грейпфрут і каші.

Щоб концентрація солей стала меншою, потрібно багато пити (добова норма повинна бути приблизно 3 л).

Дієта при фосфатних каменях

Дієта при фосфатних каменях в нирках спрямована на нормалізацію рН сечі і передбачає вживання в першу чергу тих продуктів, які її підкисляють, щоб перешкодити появі і випадання в осад фосфатних солей і для виділення кальцію разом з сечею. При фосфатних каменях слід обмежити вживання продуктів із фосфором і кальцієм.

Не вживати: молочні продукти, копчені продукти, здобу, картоплю, прянощі.

Збільшити в раціоні: м’ясо, рибу, яйця, крупи, кислі сорти яблук, кондитерські вироби, мед. Збільшити споживання рідини до 2 літрів на добу.

Дієта після видалення каменів з нирки

У тих випадках, коли камені в нирках досягають великих розмірів та заважають нормальній життєдіяльності пацієнта, їх потрібно видалити. Найчастіше це відбувається шляхом дроблення каменів. Після таких процедур найважливішим видом профілактики є саме дієта. Як правило, вона не така ж строга, як вищеописані види дієт при каменях в нирках, але все ж передбачає певні обмеження і зміни принципів харчування.

Першим і найважливішим принципом харчування після дроблення і видалення каменів з нирок є дотримання питного режиму – не менше двох літрів рідини на день. Щодо їжі, то лікарі рекомендують пацієнтам їсти меншими порціями, але астіше (5-6 різів на день), мінімізувати кількість солі у стравах, обмежити або ж і зовсім відмовитися від смаженої, копченої, консервованої, маринованої їжі. Зосвсім виключити з раціону потрібно алкоголь. Одразу після видалення каменів з нирок лікарі рекомендують уникати страв, приготованих на м’ясних, рибних та грибних відварах, бульйонів, а також субпродуктів.

Але є ряд продуктів, які дозволено, або навіть рекомендовано вживати при дієті після видалення каменів з нирок:

  • Нежирне м’ясо та риба, м’ясо птиці;
  • Крупи та макарони;
  • Хліб (але не свіжий, краще вчорашній);
  • Овочі (рекомендовано картоплю, гарбуз, моркву, молодий зелений горошок…)
  • Фрукти. Щодо фруктів обмежень небагато, основна рекомендація полягає в тому, щоб вживати по можливості не сирі, а термічно оброблені фрукти (варені, печені…);

Також при дієті після видалення каменів з нирок варто враховувати, камені якого саме типу були видалені (оксалатні, уратні, фосфатні). Окрім загальних рекомендацій по дієті, варто дотримуватись також дієт для конкретного виду каменів, які характерні для організму пацієнта.

Слід пам’ятати, що процес каменеутворення розпочинається з підвищеної концентрації іонів в сечі. Тому спільним пунктом для тих, хто уже страждає від сечокам’яної хвороби і для тих, хто займається профілактикою, є вживання достатньої кількості води. 2-2, 5 літри  – oбов’язкова передумова здорової сечовидільної системи.

Перевагу надавайте чистій немінеральній воді, але можна вживати і соки, морси, але не чай, кава, какао, і, в жодному разі, не спиртні напої.

Людям, які схильні до каменеутворення, потрібно звикати до того, що дієти необхідно дотримуватися місяцями, а краще –  постійно.

У нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування та дієту.

Щоб записатися на консультацію, переходь за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Лемеші

Нефроцентр Червоноград

Нефроцентр Городок

Нефроцентр Сарни