сайт.jpg

Стрес, панічні атаки, страх за себе і своїх близьких супроводжують зараз всіх українців. Ніхто не знає що буде завтра і коли все це закінчиться. Заспокоїтися в таких умовах непросто, але потрібно постаратися, адже паніка дуже сильно впливає на загальний стан пацієнтів з ХХН.

Як зняти стрес і тривожність під час війни?

Визнати свої почуття.
Подумайте про те, що вони абсолютно адекватні в цій ситуації і їх зараз відчуває більшість. Швидше за все, серед ваших почуттів будуть страх, тривога, паніка, злість, пригніченість, безвихідь або навпаки коли терміново хочеться щось робити і кудись бігти. Тривога виникає при невизначеності майбутнього. Страх і агресивність з'являється в момент небезпеки. Чим менше ми почуваємося в безпеці, тим сильніша злість.

Поверніть контакт до тіла
Щоб повернутись до своєї раціональної частини та послабити емоції: рухайтеся (танці, йога, зарядка, прогулянка швидким кроком).
Подихайте. Зробіть 10 глибоких вдихів-видихів (видих повинен бути довшим, ніж вдих).

Поділіть події на ті, які ви можете контролювати і на ті, що ні.
Якщо потік думок дуже сильний, напишіть їх на папері. На частину того, що відбувається, ви не можете вплинути. Напишіть наслідки (що ви робитимете, якщо це настане). Те, на що ви можете впливати - продумайте план дій і приступайте.

Займіться рутиною.
Щоб повернути почуття стабільності, почніть займатися звичними речами. Багато речей залишилися незмінними. Це може бути прибирання, прогулянка з дітьми, англійська, читання книг.

Зверніть увагу на базові потреби.
У стресових ситуаціях нам як ніколи важливо дотримуватися режиму сну та відпочинку, повноцінно їсти і відпочивати (навіть якщо не виходить заснути, приділіть час відпочинку без стороннього світла та шуму).

Зменште інформацію.
По можливості відмовтеся від соцмереж та перегляду новин. Виділіть цьому час 13:00 та 18:00. На події, ви ніяк не зможете вплинути, тому якщо дізнаєтеся про що-небудь пізніше, це не змінить ситуацію. Екстрені новини, ви все одно дізнаєтесь. Цей прийом збереже вам велику кількість сил.

Не нервуйте, бо перемога за нами!

Все буде Україна!