Кров у сечі. Що робити?

Що робити, якщо ви помітили у сечі кров?

Наявність крові у сечі має медичну назву - гематурія.

Гематурію можуть спричиняти інфекції, захворювання нирок, рак і рідкісні захворювання крові. Кров може бути видимою або в такій невеликій кількості, що її не можна побачити неозброєним оком.

Будь-яка кров у сечі може бути ознакою серйозної проблеми зі здоров'ям, навіть якщо це сталося всього один раз. Ігнорування гематурії може привести до погіршення серйозних хвороб, таких як рак і захворювання нирок, тому слід якомога швидше звернутися до лікаря.

Існує два основних типи гематурії:

Макрогематурія - коли в сечі стільки крові, щоб вона виглядає рожевою або червоною, або має видимі плями крові;

Мікроскопічна гематурія - коли кров не видно через її невелику кількість (підтвердити може тільки лабораторний аналіз).

Інфекція - одна з найчастіших причин гематурії. Інфекція може бути у сечовивідних шляхах, сечовому міхурі або нирках. Зараження відбувається, коли бактерії переміщуються вгору по уретрі.

Ще одна часта причина появи крові в сечі - наявність каменів у сечовому міхурі або нирках. Великі камені можуть викликати закорковування, що часто призводить до гематурії та сильного болю.

Менш поширеною причиною появи крові в сечі є захворювання нирок. Хвора або запалена нирка може викликати гематурію. Це захворювання може виникати саме по собі або як частина іншого захворювання, наприклад діабету.

У чоловіків середнього і старшого віку досить частою причиною гематурії є збільшення простати. Ця залоза знаходиться прямо під сечовим міхуром і близько уретри. Вона здавлює уретру і викликає проблеми з сечовипусканням. Це може привести до інфекції сечовивідних шляхів з кров'ю в сечі.

Доволі рідкісні захворювання крові, такі як серповидноклітинна анемія, синдром Альпорта і гемофілія, можуть також викликати появу крові в сечі.

І, зрештою, надмірні фізичні навантаження або удари по нирках призводять до появи крові у сечі.

Контролюйте та піклуйтеся про своє здоров’я разом з нами!

Нагадуємо, що у нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.

Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування враховуючи схильність до захворювання.