РІВЕНЬ ЗАХВОРЮВАНОСТІ, РЕЗУЛЬТАТИ ТА ФАКТОРИ РИЗИКУ, ПОВ’ЯЗАНІ З ІНФЕКЦІЄЮ COVID-19 У ПОВНІСТЮ ВАКЦИНУВАНИХ МРНК ПАЦІЄНТІВ НА ГЕМОДІАЛІЗІ

Наукова стаття лікарів-нефрологів МЦ "НЕФРОЦЕНТР" на тему: "Рівень захворюваності, результати та фактори ризику, пов'язані з інфекцією COVID-19 у повністю вакцинованих м-РНК пацієнтів на гемодіалізі" в провідному журналі Nephrology Dialysis Transplantation.

Автори: Рисєв Андрій, Степанова Наталія, Остапенко Тетяна, Снісар Людмила, Хижина Анна, Філонов В'ячеслав, Марченко Валерія, П'янковський Сергій.


Анотація

Передумови та цілі

Незважаючи на високу ефективність вакцин проти коронавірусної хвороби (COVID-19), деякі люди продовжують заражатися SARS-CoV-2 після щеплення. Літній вік, імуносупресія та важкі супутні захворювання пов’язані з виникненням COVID-19 і несприятливими наслідками в загальній популяції вакцинованих пацієнтів. Однак через вищезазначені фактори пацієнти, які перебувають на гемодіалізі (ГД), можуть мати вищий ризик поствакцинальної інфекції SARS-CoV-2, ніж загальна популяція, а фактори ризику, пов’язані з COVID-19 у повністю вакцинованих пацієнтів з ГД, ніколи не вивчалися. Це дослідження мало на меті визначити рівень захворюваності, наслідки та фактори ризику інфікування SARS-CoV-2 у повністю вакцинованих ГД пацієнтів.

Метод

У цьому багатоцентровому когортному дослідженні типу «випадок-контроль» ми спостерігали за ГД пацієнтами протягом 1 року після вакцинації проти SARS-CoV-2 і порівнювали рівень захворюваності та наслідки COVID-19 з невакцинованими пацієнтами, відібраними за оцінкою схильності на основі потенційно суперечливих змінних (вік, діабет). Пацієнти, які були повністю вакциновані проти COVID -19 вакциною Pfizer-BNT-162b2 або Moderna-mRNA-1273 і мали принаймні один позитивний ПЛР-тест на SARS-CoV-2 > 14 днів, були виявлені випадки після другої дози.

Невакциновані ГД пацієнти, які не були інфіковані COVID-19 до включення в дослідження та мали принаймні один позитивний тест після цього, були визначені як контроль. Досліджуваними результатами були госпіталізація, пов’язана з COVID-19, підтримка кисню та смерть. Демографічні дані та звичайні аналізи крові (останні вимірювання перед COVID -19) були проаналізовані як можливі фактори ризику зараження COVID -19 у вакцинованих ГД хворих. Дані були представлені як рівень захворюваності або частка, та порівнювалися з тестом х-квадрат (χ2). Однофакторний логістичний регресійний аналіз використовувався для визначення факторів ризику інфікування SARS-CoV-2 після вакцинації та представлений у вигляді співвідношення (OR) і 95% інтервалу (CI).

Продовження наукової публікації можна переглянути за посиланням: https://academic.oup.com/ndt або у форматі PDF.