Нестача сну та нирки

Нестача сну та нирки. Особливої актуальності це набуло зараз, коли такі часті нічні тривоги не завжди дають нам можливість відновитися.

Ви напевно не один раз чули, що сон відіграє дуже важливу роль для збалансованого функціонування нашого організму. Порушення сну призводить до збоїв у роботи різних систем і нирки не є виключенням.

Зменшення тривалості сну безпосередньо впливає на зниження функціональності нирок.

Багато процесів в організмі підпорядковуються природному добовому ритму, або так званим циркадним годинам, заснованим на регулярних і послідовних змінах циклів сну та активності.

Нове дослідження показало, що функції нирок можуть бути суттєво погіршуватися від нестачі сну.

Хоча порушення сну широко вивчалося при серцево-судинних і метаболічних захворюваннях, його зв'язок з хронічним захворюванням нирок досі був неясним.

У дослідженні брало участь 4238 медсестер, у яких заміряли функції нирок як мінімум двічі на добу протягом 11-річного періоду.

Вчені виявили, що коротка тривалість сну значною мірою пов'язана зі швидшим погіршенням функції нирок.

Наприклад, у жінок, які сплять не більше за 5 годин на добу, ймовірність швидкого погіршення функції нирок на 65% вища, ніж у жінок, які сплять від 7 до 8 годин на добу, з урахування різних додаткових факторів.

Це перше дослідження, яке виявило, що порушення сну, в тому числі його обмеження, може негативно позначитися на фізіології нирок.