Обережно: Нефротоксичні препарати

Пошкодження нирок внаслідок впливу різних лікарських засобів є поширеним явищем.

Чому нирки більш уразливі до токсичної дії лікарських засобів порівняно з іншими органами тіла?

  • Екскреція ліків із сечею: нирки - це головний орган, який бере участь у видаленні лікарських препаратів та їх матаболітів. У процесі видалення ліків деякі препарати або їх метаболіти можуть спричинити пошкодження нирок.
  • Великий приплив крові до нирок: кожну хвилину 20% загального об'єму крові (1200 мл крові) входить в обидві нирки для очищення. Серед усіх органів тіла нирки отримують найбільшу кількість крові на кілограм маси органу. Через багате кровопостачання шкідливі речовини та ліки надходять у нирки у великій кількості протягом короткого періоду часу, що і призводить до пошкодження нирок.

Основні препарати, які викликають ушкодження нирок це:

Знеболювальні (НПЗЗ нестероїдний протизапальний засіб) – це головна причина лікарського пошкодження нирок!

Пошкодження нирок, спричинені прийомом НПЗЗ оборотне?

І так, і ні?

  • ТАК, при гострому пошкодженні нирок, зумовленому короткочасним використанням НПЗЗ, процес, як правило, оборотний. Необхідно припинити прийом препаратів та розпочати адекватне лікування.
  • НІ, багато пацієнтів з болем у суглобах потребують прийому НПЗЗ протягом тривалого часу, це може призвести до прогресування пошкодження нирок, що може стати незворотним.

Пацієнти, які потребують прийому великих доз НПЗЗ протягом дуже тривалого часу, прийом препаратів повинен бути під контролем лікаря!

Як діагностувати повільне погіршення функції нирок через довгостроковий прийом НПЗЗ на ранній стадії?

Поява білка в сечі є першою і єдиною ознакою пошкодження клубочків нирок. Коли функція нирок погіршується і рівень креатиніну в крові підвищується.

Контролюйте та піклуйтеся про своє здоров’я разом з нами!

Нагадуємо, що у нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.

Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування враховуючи схильність до захворювання.

Завжди з турботою про Вас, Нефроцентр!