Оксалати: кристали солей
Порушення обміну щавелевої кислоти, кальцію призводить до утворення оксалатів.

Високий рівень оксалатів у сечі - найчастіше порушення при сечокам'яній хворобі. Кожен 3 сечовий камінь утворюється на тлі підвищеного рівня оксалатів.

Оксалати – солі та ефіри щавлевої кислоти, найкислішої та найкорозійнішої. Оксалати потрапляють в організм з їжею - 50%, та інші 50% - є кінцевими продуктами метаболізму деяких кислот.

Оксалати містяться в щавлі, петрушці, буряках, шпинаті, ревені, квасолі, цитрусових, чорному перці, шоколаді, більшості горіхів, бобових, різних ягодах - малина, полуниця та ін.

У нормі оксалати, що надходять з їжею, зв'язуються в кишківнику з кальцієм і утворюють оксалати кальцію, і в такому вигляді виводяться з фекаліями. При різних захворюваннях органів ШКТ кількість кальцію в кишківнику зменшується, а жовчні кислоти, що знаходяться в кишківнику, посилюють зворотне всмоктування оксалатів в кров.

У свою чергу високий вміст оксалатів в їжі перешкоджає всмоктування кальцію з кишківника.

Надмірна кількість вітаміну С може бути метаболізована у сечові оксалати, тому вживання вітаміну С повинно бути обмежене.

Суточне споживання оксалату має бути на рівні 100 – 150 мг.

Високий вміст оксалатів призводить до оксалатурії, виведення оксалатів із сечею, що позначається на нирках та сечовому.

Симптоми оксалурії:
  • різкі болі в черевній порожнині;
  • сечовипускання у великих кількостях;
  • підвищена стомлюваність.

Перевірити рівень оксалатів дозволить проведення загального аналізу сечі, виявлення кристалів кальцію оксалату в сечі, та "транспорт солей".

Як лікування використовують спеціальну дієту, яка обмежує у раціоні продукти з оксалатами. Також потрібно вживати більше рідини у вигляді компотів, морсів, трав'яних чаїв, що дозволяють розчиняти та поступово виводити каміння.

Високий вміст кальцію та магнію в раціоні здатні знизити рівень утворення оксалатів. Також на їх утворення впливає рівень кислотності в кишківнику, чим нижчий рівень, тим менше утворення оксалатв. Здорова мікрофлора (певні види бактерій – оксалобактер) також здатна переробляти щавлеву кислоту знижуючи утворення оксалатів.

У нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування та дієту.

Щоб записатися на консультацію, переходь за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Лемеші

Нефроцентр Червоноград

Нефроцентр Городок

Нефроцентр Сарни