Новини 02.05.24.jpg

Протягом багатьох століть подагра вважалася долею обраних: від цієї хвороби страждали винятково багаті люди.

На це захворювання страждали такі відомі люди як Леонардо да Вінчі, Олександр Македонський, члени родини Медічі з Флоренції, Ісаак Ньютон, Чарльз Дарвін.

Подагра - системне захворювання, яке може проявлятись суглобовим синдромов, сечокам'яною воробою, жовчнокам'яною хворобою, тофусами. Розвивається у зв'язку із запаленням у місці відкладення кристалів моноурату натрію у людей з гіперурикемією (підвищення сечової кислоти в крові), обумовленої зовнішньо- та генетичними факторами.
Надлишок сечової кислоти утворюється в організмі людини внаслідок надмірного вживання білкової їжі, солоних продуктів та алкоголю. В основному це жирне червоне м'ясо, субпродукти, червоне вино чи пиво. І хворобою королів подагру називали саме тому, що таке меню могли собі дозволити лише багаті люди.

Що відбувається?

Пуринові основи в організмі людини розщеплюються до сечової кислоти, далі виводяться нирками. При перевищенні концентрації сечової кислоти у крові відбувається відкладання її кристалів у суглобах, нирках, м'яких тканинах. В результаті виникає артрит, з'являються утворення на згинальних поверхнях суглобів, вушних раковинах (тофуси), розвивається ураження нирок у вигляді уратної нефропатії, у нирках утворюються камені.
При подагричному артриті (ПА) першою ознакою може бути ураження великого пальця стопи, поступово до процесу залучаються інші суглоби.

  • Симптоми: почервоніння, припухлість, гострий біль як при ходьбі, так і у спокої. Біль може виникати раптово, вночі чи вранці. Ураження суглобів має несиметричний характер.
  • Діагностика ПА: клінічна картина, загальні аналізи крові та сечі, біохімічний аналіз крові.

Якщо подагра перетворюється на хронічну форму (5-7 років від початку захворювання), вона може вражати нирки. Виявляється це нирковими кольками, болями в попереку, відкладенням піску та каміння у нирках. Якщо подагричне ураження нирок не лікувати, воно може призвести до розвитку сечокам'яної хвороби та ниркової недостатності.

Лікування подагри включає модифікацію харчування і дотримання дієти з обмеженням ряду продуктів, а також медикаментозну терапію.

У нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування та дієту.

Щоб записатися на консультацію, переходь за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Лемеші

Нефроцентр Червоноград

Нефроцентр Городок

Нефроцентр Сарни