Дизайн без назви (2).jpg

У 2021 українці отримували медичні послуги за Програмою медичних гарантій практично у всіх комунальних медзакладах країни. Пацієнти обирали лікарню, зверталися з електронним направленням за медичною допомогою, а лікування оплачувала Національна служба здоров’я за єдиними тарифами.

Така система фінансування медичної галузі діє уже другий рік поспіль і дає свої результати: лікарні отримують оплату за виконану роботу і стають більше орієнтованими на потреби пацієнта. А пацієнти отримують чіткий перелік безоплатних медичних послуг та фінансові гарантії від держави.

  • Станом на кінець року договір з НСЗУ мають 3 462 медичних заклади, серед них 316 приватних і 596 лікарів-ФОП. За цей рік НСЗУ виплатила їм понад 114 млрд грн за надану пацієнтам медичну допомогу. А лікарі створили понад 75 мільйонів електронних направлень для пацієнтів. 45 млн з них були виконані - тобто пацієнти отримали медичну послугу. Роль первинної ланки в медичній системі посилюється. За 2021 рік додалося майже 1,5 млн декларацій з сімейними лікарями. 74% пацієнтів задоволені своїми лікарями - за даним щорічного дослідження Індекс здоров’я. Наразі 32,5 млн українців уже обрали свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. За надання первинної медичної допомоги НСЗУ заплатила закладам 19 мільярдів гривень. Майже кожен третій медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ на первинну допомогу, є приватним. Це дає змогу пацієнтам лікуватися в приватних закладах за кошти держави. І це ще одне з досягнень трансформації медичної системи. НСЗ Увиплатила приватним медзакладам 387 млн гривень, а лікарям-ФОП — понад 492 мільйони.
  • За надання спеціалізованої допомоги за Програмою медичних гарантій НСЗУ виплатила 69 мільярдів гривень. Із цієї суми 496 млн отримали приватні медичні центри та лікарі-ФОП.
  • За надання екстреної допомоги НСЗУ виплатила понад 10 мільярдів гривень.
  • Пріоритетні послугах, які перебувають у фокусі Програми медичних гарантій - це рання діагностика онкозахворювань, медична допомога при інфарктах, інсультах, допомога при пологах та неонатальна допомога. За ці послуги медичні заклади отримали від НСЗУ 5,8 мільярда гривень. Зокрема: 1- ,6 мільярда гривень НСЗУ виплатила за лікування інсультів. - 542 мільйони за допомогу при інфарктах, - 2,2 мільярда за пологи - 1,1 мільярда за неонатальну допомогу.
  • Лікування онкології - ще один важливий фокус у Програмі медичних гарантій. Адже лікування цих захворювань для пацієнтів часто тривале і дороговартісне. За цим напрямом НСЗУ виплатила медичним закладам 4,5 мільярди гривень.
  • У 2021 році медики продовжували боротися з епідемією ковіду. Упродовж січня-листопада в Україні госпіталізували 709 690 пацієнтів з коронавірусом. За медичну допомогу цим пацієнтам в стаціонарі лікарень НСЗУ вже виплатила більше ніж 13 мільярдів грн. Цьогоріч у програмі медгарантій з’явилися нові послуги, які зробили медичну допомогу ще доступнішою.
  • Серед нових безоплатних послуг у 2021 році — супровід та лікування пацієнтів з туберкульозом на первинці. Наразі таку послугу надає 471 медичний заклад. НСЗУ виплатила за це 5 млн гривень.
  • Доступнішою стала психіатрична допомога. Після завершення гострого перебігу захворювання людина може повернутися додому з лікарні. За потреби до неї приїздить мобільна мультидисциплінарна команда. Такі команди має вже 61 медичний заклад. За допомогу пацієнтам ці заклади отримали цьогоріч 11 млн грн.
  • У пацієнтів із нирковою недостатністю з’явилася можливість лікуватися амбулаторно методом перитонеального діалізу. Ця процедура дозволяє вивести з організму продукти обміну речовин без спеціального складного обладнання. Перитонеальний діаліз проводить 31 медичний заклад, з них 3 приватних. НСЗУ виплатила закладам за проведення процедури понад 62 млн грн.
  • Безоплатні ліки за електронним рецептом без прив’язки до місця реєстрації - ще одне із досягнень трансформації медичної системи. У 2021 році лікарі виписали пацієнтів понад 13 млн електронних рецептів за програмою Доступні ліки. НСЗУ виплатила аптекам 1,2 млрд грн за ліки, які відпустили за цими рецептами. Пацієнти з хронічними захворюваннями цьогоріч стали більш захищеними завдяки розширенню програми “Доступні ліки”. Наприклад, там з’явилися препарати для лікування нецукрового діабету — це п’ять найменувань, усі вони безоплатні. А також для лікування епілепсії, розладів психіки і поведінки, їх 57, з них 18 повністю безоплатні.
  • уже важливе нововведення — зміни в системі забезпечення препаратами інсуліну. Із 1 жовтня інсуліни увійшли в програму “Доступні ліки”, яку адмініструє НСЗУ. Тепер потреба кожного пацієнта врахована, препарати інсуліну можна отримати в будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі. Треба мати лише електронний рецепт від лікаря. Місць відпуску, у яких можна отримати інсуліни, уже більше ніж 7500. Програма включає 76 препаратів інсуліну та їх аналоги.

Національна служба здоров’я і надалі працюватиме над тим, щоб українці могли лікуватися ефективно, якісно й не зазнавати при цьому надмірних фінансових витрат.