Допомога при тепловому ударі

Літо в зеніті – спека супроводжує нас і на роботу, і з роботи, і на вихідних, і у відпустці. Надмір сонячних ван може серйозно зашкодити вашому здоров’ю. Теплові ураження неабияк шкодять ниркам.

Якщо ви відчуваєте перші симптоми теплового удару, негайно викликайте швидку допомогу.

Якщо у вас немає можливості викликати невідкладну медичну допомогу, слід зробити наступне:

  • якщо ви перебуваєте на вулиці, негайно зайдіть в прохолодне кондиціоноване приміщення;
  • зніміть тісний одяг, розв'яжіть краватку, зніміть взуття;
  • якщо є можливість, оберніться вологим простирадлом або ввімкніть вентилятор, прийміть прохолодний душ або ванну.

Рекомендується повільно випити 1 літр води з додаванням 2 чайних ложок солі.

У жодному випадку не пийте алкогольні напої і напої з високим вмістом кофеїну (чай, кава, капучино), оскільки вони порушують терморегуляцію організму.

Запобігти втраті свідомості неможливо, залишається тільки чекати, що за певний час організм із цим упорається. Якщо ви опинилися в ситуації, коли навколо нікого немає, треба запобігти ускладненням від втрати свідомості, адже найбільш розповсюдженим наслідком є травми голови. Тому за появи перших симптомів необхідно сісти на підлогу, обов’язково в тіні. Можна трохи нахилитися назад, уперед або навіть прилягти на бік.

Сонячний удар – різновид теплового.

Перша допомога:

  • швидко перенести постраждалого в прохолодне місце, покласти на спину, піднявши дещо ноги, зняти або розстебнути одяг;
  • можна зробити вологе обгортання, або протерти тіло постраждалого шматочком льоду, облити його прохолодною водою, але обережно і не довго.

У жодному разі без призначення лікаря не можна давати людині медичні препарати, оскільки невідомо, які в неї хронічні захворювання.

У важких випадках слід одразу зважити на характер дихання постраждалого, перевірити, чи не порушена у нього прохідність дихальних шляхів. Виявивши, що язик запав, а в роті є блювотні маси, повернути голову постраждалого на бік і очистити порожнину рота бинтом або носовою хустинкою, накрученою на палець;

Якщо дихання слабке, або його немає, терміново почати робити штучне дихання до появи самостійного глибокого дихання. Якщо відсутній пульс, а зіниці розширені і не реагують на світло, слід провести весь комплекс реанімації – штучне дихання і непрямий масаж серця.

Піклуйтеся про своє здоров’я разом з нами!