Споживання рідини при ХХН

Нирки відіграють важливу роль у підтримці належної кількості води в організмі, видаляючи надлишок рідини із сечею. У пацієнтів з ХХН функція нирок згасає, і обсяг сечі, як правило зменшується.

Зниження діурезу призводить до затримки зайвої рідини, що викликає набряки, високий кровяний тиск. Накопичення рідини в легенях викликає задишку.
Якщо це не контролювати ситуація може бути небезпечною для життя!

Що потрібно знати про надлишок води в організмі?

Надлишок води в організмі називається гіпергідротацією. Набряки ніг, асцит (рідина в черевній порожнині), задишка і збільшення ваги протягом короткого періоду є ознаками, які вказують на перевантаження рідиною.

Скільки рекомендується приймати рідини?

  • Пацієнтам без набряків з адекватним обсягом сечі можна пити без обмежень;

Але те, що пацієнтам з ХХН потрібно пити багато води, щоб захистити нирки, є помилкою!

  • Пацієнтів з набряками та зменшенням кількості сечі слід обмежити в прийомі рідини. При набряках кількість випитої рідини повинна бути не більше 0,5-1 л/добу;
  • Щоб уникнути перевантаження рідиною або навпаки, дефіциту, кількість добової рідини розраховується так: кількість сечі за попередню добу + 300-350 мл. Ці додаткові 350 мл приблизно рівні втрати рідини з диханням і потом.

Чому пацієнт з ХХН повинен зважуватися щодня і записувати свою вагу⁉️

  • Раптове збільшення ваги свідчить про навантаження рідиною. Прибавка у вазі попереджає пацієнта про необхідність більш ретельного обмеження рідини, що випивається;
  • ниження ваги -зазвичай комбінований ефект обмеження рідини та відповіді на діуретики.


Піклуйтеся про своє здоровʼя разом з нами.
З турботою про Вас, Нефроцентр!