Що ж приховує за собою вівсянка, та чи можна вживати її при гіперкаліємії?

Гіперкаліємія - це ускладнення хронічної хвороби нирок, при якому в крові виявляється надмірна кількість калію.

Стан кожного пацієнта суттєво відрізняється, тому не існує загальних універсальних рекомендацій.

Але все ж таки є базові орієнтири і підходи.

Вівсянка зазвичай вважається здоровою їжею, яку можна відносити до збалансованої дієти. Однак вона може містити велику кількість калію, тому слід обережніше підходити до її вживання.

Дієта з низьким вмістом калію не означає повну відмову від продуктів із підвищеним рівнем К.
Вона лише обмежує загальне споживання калію – не більше 2000 мг щодня.

Кількість калію може змінюватись в залежності від розміру порції та типу вівсянки. Як правило, 1\2 приготовленої вівсянки містить близько 150-200 міліграм калію.

Все залежить від джерела: цільнозернового вівса, різаного, дробленого та пластівців швидкого приготування.
Вівсяні пластівці отримують з обробленої, пропареної, розплющеної та обкатаної вівсяної крупи. І якраз вони містять непотрібні вам інгредієнти: сіль, цукор, калій і фосфор. Цей гастрономічний виріб є найдальшим від своєї природної форми продуктом.

Надлишок калію і фосфору у ньому може призвести до перенавантаження організму пацієнта мінералами.
Якщо ж дуже хочеться вівсяної каші з пластівців – читайте про поживну цінність на упаковці та обирайте марку з найнижчим вмістом натрію, фосфору та калію.

Людині з хронічною хворобою нирок краще уникати або обмежувати оброблені версії вівса та обирати більш натуральні його форми – цільний або різаний овес.
Мінімально оброблений овес спокійно можна додавати до раціону при захворюваннях нирок. Адже він допомагає покращити травлення та зміцнює здоров’я серця.

Люди із захворюваннями нирок, також часто мають проблеми із травленням і страждають на закрепи. Клітковина допомагає запобігати їм, чи полегшувати.
Клітковина також сприяє росту корисних бактерій у кішківнику, які покращують загальний стан пацієнта.

Овес також багатий на вітаміни та мінералами, такі як вітамін В1 (тіамін), В5 (пантотенова кислота), залізо, цинк, магній, фосфор і мідь. Вони вкрай необхідні організму для нормального функціонування.

Отже, виходячи з вище сказаного, користь від вівса набагато переверщує його потенційні недоліки.

Якщо ви маєте цю проблему, слід обов’язково проконсультуватися з лікарем. Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує дієту саме для Вас, призначить відповідне лікування враховуючи схильність до захворювань.


Для запису на консультацію необхідно просто зателефонувати до реєстратури нашої клініки та домовитися на зручний для Вас час.