Вплив сауни на нирки

Потовиділення - один із найбільш природних способів виведення біологічних продуктів життєдіяльності, хімічних речовин, важких металів та токсинів з організму.

При посиленому потовиділенні в сауні через потові залози, розташовані у різних частинах тіла, організм добре очищується від солей, сечовини, цукру та аміаку.

Піт також містить специфічні білки (глікопротеїни), що відповідають за міжклітинну взаємодію. Вони, через свою особливу мембранну активність, можуть зв'язуватися з бактеріями і сприяти їх видаленню з організму. А що менше бактерій проходять через наші нирки, тим, звісно, їм краще.

Щодо популярної тези про виведення токсинів та важких металів через підвищене потовиділення у сауні чи лазні – вона не до кінця вірна.

Так, існують дослідження, що доводять наявність у поті решток важких металів та сильного канцерогену бісфенолу A, що міститься у побутових пластиках і лакофарбових виробах. Крім цього, були виявлені в потових виділеннях і токсичні поліхлоровані дифеніли, що потрапляють до організму з тефлонового посуду, вологостійких та вогнетривких матеріалів і текстилю.

Але піт містить настільки незначну кількість цих токсинів, що некоректно буде порівнювати з тим їх обсягом, що безперервно виводиться з організму печінкою та нирками.

Можна лише погодиться, що вимивання через потовиділення навіть такої кількості шкідливих речовин допоможе зняти навантаження з нирок, даючи їм можливість працювати більш ефективно. Адже, навіть грам профілактики вартий кілограму лікування.

Отже, будьте уважні - надмірні спроби позбавитися від шлаків і токсинів шляхом активного потовиділення можуть принести більше шкоди, аніж користі.

Бо, якщо не компенсувати виділений піт достатньою кількістю води, виникне ефект зневоднення, який є ідеальним стартом для подальших шкідливих процесів. Наприклад, гіпертермії, підвищення рівня калію в крові, накопичення кислоти, яка забиває нирки міоглобіном (м'язовими білками), серйозно збільшуючи ризики гострої ниркової недостатності.

Діагнози, при яких походи в сауни небезпечні. Це такі хвороби, як запалення нирок у гострій стадії, гострі нефрити, пухлини, каміння у нирках у стадії загострення, гідронефрози, а також порушення водно-електролітного балансу та інші.

Ще лікарі не рекомендують відвідувати сауну пацієнтам з порушеннями функцій нирок, отриманих внаслідок склерозу нирок, а також у передопераційний та післяопераційний період. Перш ніж зважитися на похід у лазню або сауну таким людям необхідно отримати консультацію нефролога або свого лікаря.

У нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування.

Щоб записатися на консультацію, переходь за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Лемеші

Нефроцентр Червоноград