Вуглеводи на діалізі

Їжа має бути калорійною -30-35-40 ккал на кг ваги на день. Велика добова норма калорій пов'язана з процедурою гемодіалізу (втрата білка), особливістю травлення, негативним азотистим балансом, гіперкатаболізмом та ін.
Ми рекомендуємо пацієнтам на діалізі вживати вуглеводи з метою підвищення калорійності раціону.

  • Прості та складні вуглеводи мають становити 50-60% усіх потрібних калорій
  • З простих вуглеводів рекомендується вживати мед, джем, зефір, пастилу
  • Простих вуглеводів рекомендується виключити: шоколад, шоколадні тістечка, шоколадні торти. Вони містять дуже багато калію та фосфору. Складні вуглеводи (полісахариди = крохмаль). На частку крохмалю припадає 80% всіх вуглеводів, найбільше його міститься у крупах і макаронах, а також у хлібі та картоплі. Харчові волокна містяться виключно у рослинних продуктах (овочі, фрукти, зерна).
  • Зі складних вуглеводів пацієнтам на діалізі рекомендується: крупи (краще за все обирати рис), хліб та хлібобулочні вироби (макарони, пироги та ін.), кисіль
  • Перевага надається білому хлібу з борошна вищого гатунку: батон нарізний з борошна вищого ґатунку містить К – 92 мг; Р – 65 мг, хліб цільнозерновий містить К-248мг; Р-126 мг

Картопля може бути джерелом калорій, але варто пам'ятати, що в ній міститься велика кількість калію!

Щоб занизили кількість калію у картоплі, виконуємо наступне:
Картоплю слід очистити, нарізати і залишити в холодній воді на 5 годин (бажано міняти воду кілька разів). Під час варіння калій йде у воду (тому чим більше води, тим краще).

Не використовувати як джерела калорій газовані напої, вони містять велику кількість фосфору і цукру.

На консультації у нашого лікаря-нефролога ви можете детальніше дізнатися, яка дієта підходить особисто вам, враховуючи аналізи!
Харчуємося правильно, дотримуємося рекомендацій нефролога та слідкуємо за станом здоров‘я разом!