Як поводитися пацієнтові з кардіологічними захворюваннями та ХХН при взаємовиключних рекомендаціях, 2 частина

Продовжуємо обговорювати попередню тему: «Як поводитися пацієнтові з кардіологічними захворюваннями та ХХН при взаємовиключних рекомендаціях».

Проблема №2. Що можна їсти, якщо білок забороняє нефролог, жири – кардіолог, а вуглеводи – ендокринолог.

Рішення.

Зменшити споживання солі <5 г на добу; на ранніх стадіях ХХН білок у раціоні повинен становити до 0,8 г/кг/добу, на виражених - до 0,6 г/кг/добу; збільшити споживання клітковини та рослинних жирів.

Чому це працює?

Пацієнти часто стикаються з поліпрагмазією та складними схемами лікування, тому важливо, щоб рекомендації були максимально точними та конкретними.
Нефрологічні та кардіологічні рекомендації щодо споживання солі однакові: необхідно обмежити її споживання, оптимально <5 г на добу. Це допомагає скоригувати АТ та зменшити альбумінурію.

На ранніх стадіях ХХН не потрібно обмежувати кількість білка в раціоні: він повинен становити 1- 0,8г/кг/сут. Добре, якщо переважає білок рослинного походження.

За даними літератури, дієта з великим споживанням фруктів та овочів сприяє зменшенню ацидозу, зниження ваги та рівнів сечової кислоти та ХС-ЛНП.
На виражених стадіях ХХН (ІІІ-V ст.) кількість білку в їжі скорочують <0,6 г/кг/сут при достатній калорійності їжі (2-35 ккал/кг/день).

Пацієнтам з ХХН необхідно своєчасно скасовувати або зовсім не призначати препарати, що містять калій, наприклад, панангін, а також рекомендувати дієту з обмеженням продуктів, що містять калій.

Пацієнтам з вираженими стадіями ХХН рекомендують збільшити в раціоні кількість вуглеводів і жирів, а також продуктів, багатих на клітковину. Вона зменшує час транзиту їжі шлунково-кишковим трактом (ШКТ) і тим самим зменшує час для абсорбції калію. Серед жирів слід віддавати перевагу рослинним маслам, наприклад, оливковій.

Продовження буде у наступних постах.

1 частина: Як поводитися пацієнтові з кардіологічними захворюваннями та ХХН при взаємовиключних рекомендаціях

Нагадуємо, що у нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування.

Щоб записатися на консультацію, переходь за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Лемеші

Нефроцентр Червоноград