Користь та шкода томатів для нирок

Батьківщиною помідорів є територія Анд у Південній Америці. До Європи помідори завезли іспанці. Щодо помідорів постійно виникає кілька спірних питань.
Одне з них з розряду курйозних – помідор слід вважати овочем, фруктом чи ягодою. З ботанічного погляду – це ягода. Але з утилітарних і кон’юнктурних – часто ні. Так, у 1893 р. Верховний суд США постановив, що помідор слід офіційно визнати овочем. Натомість у 2001 р. офіційним структурам ЄС довелося закріпити за томатом офіційне визначення «фрукт».
Друге спірне питання – чи можна вживати помідори при хворих нирках.
Американська Національна фундація нирок вважає помідори суперпродуктом для нирок, нарівні з яблуками, виноградом, листовою зеленню та ананасами.


Помідори – незамінне джерело потужних антиоксидантів, лікопену й бета-каротину, вітамінів А і С та калію. Помідори низькокалорійні та багаті на клітковину: 1 чашка помідорів Черрі містить 27 калорій і від 1,5 до 2 г клітковини.
Сортів помідорів багато і вони доступні в магазинах протягом цілого року. Їх можна їсти сирими або приготованими: додавати сирі помідори у салати або на бутерброди, використовувати варені помідори як гарнір або томатний соус чи консервацію.


Як бути людям з хворими нирками?
Калію, який багато хто вважає небезпечним для хворих нирок, не слід уникати, а лише регулювати його кількість - відповідно до стадії захворювання або типу діалізу.
Більшості людей з ранньою стадією хронічної ниркової недостатності не варто виключати помідори з раціону. Якщо результати лабораторних аналізів свідчать про високий рівень калію, треба просто підібрати з лікарем чи дієтологом відповідну дозу цього продукту.
При гемодіалізі (3 рази в тиждень) тільки надмір калію може стати проблемою. Варто відмовитися від консервованих чи приготованих томатів. Наприклад, 1 або 2 скибочки свіжих помідорів містять набагато меншу кількість калію, аніж чашка приготованих помідорів.
При щоденному домашньому і нічному (перитонеальному) гемодіалізі вимивається велика кількість калію. Помідори - це хороший спосіб додати його до свого раціону і зменшити потребу у таблетованому калію.
Існує думка, що томати сприяють відкладенню солей, зокрема оксалатів. Дослідження показали, що щавлевої кислоти у помідорах вкрай мало, тому особливо вплинути на процеси оксалатного каменеутворення вони не можуть.

У нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування.

Щоб записатися на консультацію, переходь за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Лемеші

Нефроцентр Червоноград

Нефроцентр Городок

Нефроцентр Сарни