США нададуть 118,5 млн доларів для фінансування медсистеми України

Доктор Джон Н. Нкенґасонґ, глобальний координатор США з питань СНІДу, посол з особливих доручень і спеціальний представник з питань глобальної дипломатії у сфері охорони здоров’я анонсував виділення загального фінансування Україні з боку PEPFAR у сумі 118,5 млн доларів терміном на два роки (2024-2025 рр.), з них 59,5 млн доларів планується виділити у 2024 році та ще 59 млн доларів — у 2025 р. Окрім цього, Глобальний фонд також анонсував виділення 157 млн доларів допомоги на 2024-2026 роки. 

«Повномасштабна військова агресія рф поставила перед Україною та її медичною системою прямі і непрямі виклики. Окрім очевидних щоденних жахіть війни нам доводиться мати справу і з такими наслідками, як дефіцит палива, інфляція, руйнування інфраструктури та енергетичної системи тощо. І ми гідно долаємо ці виклики. Безумовно за величезної підтримки наших міжнародних партнерів, які демонструють свою солідарність та об’єднуються у боротьбі за цінності демократичного світу», — зазначив Віктор Ляшко.

Міністр також розповів про масштаби втрат, яких зазнала медична система в умовах повномасштабної війни, та основних викликах:

20 % людей не звертається по медичну допомогу через повномасштабну війну та вимушену міграцію;

1345 об’єктів медичних закладів пошкоджено;

176 об’єктів медичних закладів повністю зруйновані та відновленню не підлягають;

106 цивільних медичних працівників загинуло, 33 з них — на робочому місці;

здійснено близько 2663 медичні евакуації військових та цивільних до 28 країн світу;

щотижня відбувається приблизно 3500 медичних евакуацій всередині країни. 

Джерела:

МОЗ України