Світовий банк посилить допомогу Україні у сфері охорони здоров’я

Директор Світового банку у справах країн Східної Європи Джордан Шварц під час зустрічі з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком запевнив у подальшій підтримці сфери охорони здоров’я, її розширенні та посиленні. На фінансування спільного з МОЗ проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL) Світовий банк планує виділити 120 млн євро протягом найближчих одного-двох років. Загалом на реалізацію проєктів відновлення може бути мобілізовано 500 млн євро. 


«Дякую Світовому банку за співпрацю, підтримку медичної сфери та всього українського народу. Наразі ми разом реалізуємо три великих проєкти в сфері охорони здоров’я. Новий проєкт HEAL є вкрай важливим в контексті відбудови медичної інфраструктури. За підрахунками експертів Світового банку, ворог вже зруйнував в Україні медичних закладів на понад 2,5 мільярда доларів. Загалом потреби на відновлення системи охорони здоров’я за наслідками війни наразі становлять 16,4 мільярда доларів. Наша мета — забезпечити доступ до якісної та безоплатної медичної допомоги для всіх українців, яку вони зможуть отримувати в сучасних модернізованих закладах. МОЗ зі своєї сторони докладає максимальних зусиль задля успішної та ефективної співпраці», — зазначив Віктор Ляшко.

Також, за словами міністра, МОЗ координує свою роботу в частині відбудови медичних закладів з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури України та обласними державними адміністраціями,  що дозволяє комплексно підходити до цього питання. 

Окрім цього, під час зустрічі присутні обговорили робочі питання, що стосуються реалізації інших компонентів проєкту HEAL: ментального здоров’я, реабілітації та первинної допомоги. Представники Світового банку звернули увагу на зростаючий попит на послуги психологічної допомоги. Така тенденція спостерігається у всьому світі з початком пандемії COVID-19. В Україні ж повномасштабна війна, що триває, ще більше загострює цю проблему. 

Нагадаємо, 24 березня розпочалась комунікаційна кампанія Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої першою леді Оленою Зеленською. Кампанія націлена на те, щоби зробити піклування про психічне здоров’я для українців щоденною звичкою.