Як прибрати зайвий калій з картоплі

Традиційні ниркові дієти виключають або сильно обмежують споживання багатьох продуктів, багатих на калій і фосфор. У цьому заборонному списку і досі багато фруктів, овочів, бобових, горіхів та молочних продуктів. Вважається, що це допомагає уникати ускладнень, пов'язаних з такими захворюваннями, як гіперкаліємія або гіперфосфатемія.

Ось, наприклад, непроста ситуація з картоплею. Пацієнти з хронічною хворобою нирок змушені відмовлятися від її споживання через високий вміст калію. І це попри високу поживну цінність: вона містить вуглеводи, клітковину, білки, мікроелементи, а також фенольні сполуки, що допомагають боротися з іншими захворюваннями.

Фанати цього продукту багато років експериментували з його кулінарними обробками для зниження кінцевого вмісту калію. Однак усі вони були або недостатньо ефективними, або вимагали тривалих процедур, що впливають на остаточний смак їжі. Наприклад, подвійне кип’ятіння картоплі. Цей метод видаляє приблизно 50% калію. Але, на жаль, така картопля все ще вважається овочем з високим вмістом калію.

І ось, нарешті, добра новина – винайдений новий метод приготування картоплі, що дозволяє їй стати частиною дієти з низьким вмістом калію.

Попередні досліди показували, що замочування свіжої сирої картоплі було також неефективним, а звичайне варіння призводило до недостатнього зниження вмісту калію. Однак, коли процедуру замочування застосовували після звичайного варіння, виявилося, що зникає до 70% калію.

До того ж і заморожена картопля фрі, яка має високий вміст калію, після замочування також втрачає насиченість цим мінералом.

Такий метод обробки не змінює ані смак, ані текстуру усіх видів картопляної продукції. Натомість розмір і форма нарізаної картоплі сильно впливають на кількість вимитого калію – чим дрібніше, тим краще.

Метод приготування:

  • Свіжу картоплю очистити та нарізати смужками (1,2 х 1,2 см) або кубиками (2 х 2 х 2 см);
  • Кип'ятити 8 хв. у воді (1,5 л) ;
  • Злити картоплю;
  • Додати чистої води (1,5 л) і замочити на 12 год;
  • Злити;
  • З неї можна готувати пюре, картопляний салат, смажити чи запікати;
  • Заморожену картоплю-фрі також слід замочити у воді (1,5 л) на 12 годин. Потім злити і обсушити. Готувати у звичайний спосіб.

Результат вражає: наводимо кількість калію у 100 г картоплі після приготування (рекомендована добова норма калію до 2000 мг).

Сира картопля – 454 мг

Нарізана смужками і відварена – 287 мг

Нарізана кубиками і відварена – 295 мг

Нарізана смужками, відварена протягом 8 хв., а потім замочена на 12 год. – 41 мг

Нарізана смужками, відварена протягом 8 хв., а потім замочена у воді на 12 год. і обсмажена у фритюрі – 153 мг

Нарізана кубиками, відварена протягом 8 хв., а потім замочена на 12 год. – 122 мг

Заморожена картопля фрі, смажена – 600-700 мг

Заморожена картопля фрі, замочена у воді на 12 год, а потім смажена - 70–90 мг