Інновації: новий погляд на утворення каменів

Німецькі вчені зуміли по-новому поглянути на механізм утворення каменів

Поки що на прикладі жовчного міхура. Але за їх твердженням цей процес є ідентичним до каменеутворення у нирках та слинних залозах. І це полегшить вироблення нової терапевтичної стратегії лікування каменів, причому відразу у трьох цих органах.

Камені у жовчному міхурі входять до десятки найпоширеніших причин госпіталізації хворих, проте спосіб їх формування залишався ще не достатньо вивченим.

Попередні дослідження показали, що в процесі зародження каменів беруть участь кристали: у разі жовчного міхура головними винуватцями виступають кристали холестерину, а нирок – переважно кристали кальцію.

Спостерігаючи за структурою каміння, вчені виявили, що вони вкриті залишками особливого типу лейкоцитів (вони називаються нейтрофільними гранулоцитами). Ці клітини є першою лінією імунної оборони організму від різних бактерій та патогенів.

При виявленні кристалів у різних органах ці захисники ідентифікують їх як загрозу і атакують. Після цього вони відмирають і вкривають їх специфічною захисною сіткою зі свого генетичного матеріалу. Потім ці сітки обвиваються навколо інших кристалів і поступово склеюють їх до купи. В результаті утворюються камені, що іноді мають дивовижні розміри.

Вивчаючи зразки жовчі, вчені помітили, що потрапляючи в липке середовище, ці сітки скріплюють разом кристали холестерину і кальцію. Таким чином, якщо від початку не допустити утворення цих сіток, можна уповільнити або навіть зупинити формування каміння у жовчному міхурі.

Це можна робити за допомогою препаратів, які запобігають проникненню нейтрофілів із крові до тканин, тим самим знижуючи ризики утворення каменів.

І цей метод буде так само ефективним для профілактики інших типів каменів, наприклад, у нирках чи слинних залозах.