Стадії ХХН

Розглянемо стадії перебігу хвороби.

Ниркова недостатність поділяється на п'ять стадій – починаючи з початкової (1 стадія) та закінчуючи термінальною нирковою недостатністю (стадія 5).
Симптоми та ускладнення при цьому наростають зі зміною стадій.

Стадія 1 – Пацієнт може не відчувати жодних симптомів та не мати видимих ускладнень. Але деякі внутрішні ушкодження нирок вже присутні.

На цій стадії можна впливати на перебіг захворювання та уповільнювати його прогресування, ведучи здоровий спосіб життя. Це насамперед збалансоване харчування, регулярні заняття спортом та відмова від алкоголю та тютюнопаління. При діабеті важливо контролювати рівень цукру в крові та підтримувати здорову вагу.

Стадія 2 - проблеми стають все більш очевидними: збільшується білок у сечі і клінічні прояви виявляються більш вираженими.

Обов'язково слід проконсультуватися з лікарем щодо інших факторів ризику, що сприяють прогресуванню ХХН: хвороб серця, запалень та захворювань крові.

3 стадія - захворювання нирок вважається помірною або середньою.

Захворювання нирок 3 стадії іноді поділяють на 3A та 3B. Аналіз крові, який вимірює кількість продуктів життєдіяльності в організмі, дозволяє розрізняти ці стадії.

На цьому етапі симптоми набирають сили і стають наочними. Можливі набряки рук і ніг.

Захворювання нирок 4 стадії - вважається проміжним між середньою та тяжкою стадіями.

Нирки працюють погано, але ще немає  термінальної ниркової недостатності. Симптоми можуть включати такі ускладнення, як анемія, високий кров'яний тиск та захворювання кісток.

На 5 стадії - нирки не виконують належних функцій.

Симптоми втрати нирками своїх функції: нудота, блювання, утруднене дихання, свербіж шкіри і багато іншого. На цьому етапі вже необхідним є регулярний діаліз.

При виявленні характерних симптомів, зверніться за консультацією до лікаря-нефролога діалізної клініки «Нефроцентр».

Чим раніше буде поставлений діагноз, тим менше ускладнень чекає пацієнта в майбутньому. Не займайтеся самолікуванням та не відкладайте візит до лікаря!

Наш фахівець підбере відповідні методи діагностики:
- біохімічний та загальний аналіз крові;
- загальний клінічний аналіз сечі, бакпосів, добовий діурез;
- УЗД, КТ, МРТ з контрастом;
- доплерографія судин нирок.

За результатами досліджень лікар поставить правильний діагноз та назначить відповідне лікування, враховуючи ваші особливості хвороби!

Ми консультуємо та лікуємо пацієнтів у 6-ти містах України!

Завжди з турботою про Вас, Нефроцентр