Сидячий спосіб життя шкодить ниркам

Сидячий спосіб життя, як добре вже відомо, є ледь не головним фактором розвитку діабету, гіпертонії і ожиріння. Виявляється він також негативно позначається на функціонуванні нирок.

Вчений проаналізував дані 6 тисяч чоловік, і виявилося, що жінки ризикують більше за чоловіків.

Саме жінкам варто уникати сидячого способу життя, радить Томас Йейтс з Університету Лестера. Він зробив цей висновок на основі даних приблизно 6 тис. чоловік.

Довгі періоди малорухомості протягом дня можуть стати додатковим фактором ризику хронічного захворювання нирок.
Кожні 80 хв бездіяльності на день підвищують на 20% ймовірність хронічного захворювання нирок (за умови, що денна активність загалом триває 16 годин в день). Про це свідчать результати недавнього дослідження, опублікованого Американською асоціацією нефрологів.
Малорухомість - заняття в сидячому або лежачому положенні, при яких витрата енергії ледь перевищує рівень спокою - не варто плутати з відсутністю хоча б помірної фізичної активності.
Саме сидячий спосіб життя є незалежним чинником ризику хронічного захворювання нирок. Чим довше ви сидите або лежите (наприклад, з електронними гаджетами або книгами), тим вищим стає рівень ризику.
Цей взаємозв'язок не залежав при цьому від сплесків фізичної активності, демографічних характеристик, хвороб серця або серцевої недостатності, захворювань легень і обмежень рухливості. Мало того, цей зв'язок зберігався навіть з поправкою на діабет 2 типу, гіпертонію та ожиріння.
Дослідники продовжують вивчати вплив малорухливого способу життя на рівні ризику переходу ниркової недостатності в важку термінальну стадію.
Але однозначним висновком на сьогодні залишається активна зміна малорухливого способу життя для призупинення прогресу хронічного захворювання нирок.