"Здорова громада – майбутнє України" Наталія Гусак

У конференції “Здорова громада – майбутнє України” взяли участь понад 40 учасників – представники 11 громад, центральних органів влади та національні експерти.

“Голови громад, а також медичні й соціальні працівники – це будуть ті люди, на яких концентруватиметься біль післявоєнного періоду. І я маю щиру надію, що в нас є громади, які йдуть далі своєї нормативної відповідальності та вважають, що бути керівником громади – це відповідати за кожну людину. Національна служба здоров’я України завжди буде надійним партнером. Ми працюємо для людей. І я впевнена, що в нас із громадами є спільні цілі, тож ми можемо взаємодіяти для того, щоб не тільки полегшити біль, який відчуває зараз кожен із нас, а для того, щоб навіть у такі складні часи покращувати систему та рухатися вперед. Безумовно, викликів є багато, але мені здається, що достукатися до кожної людини можна виключно через такий порядок, де буде поєднана і реформа медицини, і реформа децентралізації”, – зазначила Наталія Гусак.

Національна служба здоров’я є взірцем того, як завдяки медичній реформі та лідерству окремих людей Україна встояла, – на цьому наголосила координаторка Харківської експертної групи підтримки медичної реформи Тетяна Гавриш:

“Жодного дня Україна не припиняла оплачувати надання медичних послуг та ліки, розвивати лікарні та себе. Адже здоров’я – це одна з найважливіших речей, про яку ми маємо дбати. Задля цього необхідно поєднати ресурси держави та громад і перетворити це на дієвий механізм, який ставить людину в центр прийняття будь-яких рішень”.

Учасники конференції обмінялися досвідом і напрацювали алгоритм дій щодо прийняття та втілення рішень у громаді для збереження здоров’я населення. А саме:

  • вимірювання здоров’я та фактори, що впливають на нього;
  • інтеграція у громаді послуг для здоров’я;
  • залучення громадянського суспільства, бізнесу й інших стейкхолдерів до управління та реалізації послуг для здоров’я в громаді;
  • вибір і впровадження інтегрованих ініціатив для покращення здоров’я населення в громаді.