Корисні властивості розмарину

Розмарин - це ароматна деревна рослина з голчастим листям. Має гіркий, трохи лимонний чи хвойний смак і успішно використовується в кухнях різних країн.

Його смак і аромат мають велике значення для надання характеру багатьом стравам, але водночас розмарин цінують і за його різнобічні лікувальні властивості.

Розмарин традиційно застосовують у профілактиці та лікуванні хвороб сечовидільної системи.

Екстракти розмарину містять евкаліптол, який ефективно захищає печінку і нирки. Він зменшує запальні процеси в печінці і знижує рівні сечовини і креатиніну, покращуючи функціональність нирок.

Розмарин - суперзірка серед пряних трав через свою ефективну антиоксидантну та протизапальну дію. 90% цих властивостей обумовлено високим вмістом природних лікувальних компонентів - карнозола та карнозинової і розмаринової кислот.

Ці сполуки захищають органи від шкідливих окислювальних процесів і є більш ефективними поглиначами вільних радикалів, ніж вітаміни С і Е.

Екстракти розмарину ефективно знижують рівень оксиду азоту. Який, у помірних кількостях, є корисним судинорозширювальним засобом, але високі рівні якого натомість збільшують окислювальне навантаження на організм і прискорюють деградацію білків і ДНК.

Дослідження показують, що розмарин може бути корисним допоміжним засобом при запальних захворюваннях, пов'язаних з інсулінорезистентністю. Це порушення вироблення і споживання інсуліну в організмі, що приводить до ожиріння, аритмії, пошкодження волосяного і шкірного покривів.

Екстракт розмарину також має гарний вплив на здоров'я шкіри і жіноче здоров'я. Він покращує до того ж кровообіг, травлення, пам'ять, нерви і зір.