Кіста нирок
Для більшості пересічних людей термін «кіста» сам по собі вже звучить загрозливо. А кіста нирок? Що це і чи небезпечно це для життя і здоров’я?


Кісти нирок являють собою невеликі, овальні або круглі, тонкостінні мішечки з рідиною всередині, які утворюються на нирках або всередині них. Зазвичай, на поверхні нирки утворюється тільки одна кіста, але зустрічаються і множинні кісти, що уражають одну чи обидві нирки.
Незрозуміло до кінця, що викликає кісту нирок. Ймовірно, з віком, поверхневі тканини нирок слабшають і в них утворюються порожнинні мішечки (дивертикули). Потім мішок наповнюється рідиною, відокремлюється і перетворюється на просту кісту. Прості кісти нирок найчастіше зустрічаються у людей віком 50 років та старших (найчастіше у чоловіків).
Прості кісти нирок майже завжди доброякісні (не ракові). Здебільшого вони не викликають хворобливих симптомів і не вимагають лікування. Прості кісти нирок рідко коли ушкоджують нирки або порушують їхню функцію. Людина може жити з простою кістою нирки, навіть не здогадуючись про це.
Однак у деяких людей кісти нирок виникають через спадкове захворювання, яке називається полікістозною хворобою нирок. Це захворювання може викликати такі симптоми, як високий кров'яний тиск, біль у спині та боці, кров у сечі або часті ниркові інфекції.
Іноді прості кісти нирок можуть досягати великих розмірів і викликати тупий біль у спині, боці або верхній частині живота. Ці кісти також можуть інфікуватися, спричиняючи біль та лихоманку. Вони до того ж можуть і луснути, також спричиняючи відчутний біль.
Для діагностики кісти нирок використовують стандартні методи візуалізації: УЗД, комп'ютерну томографію (КТ) та магнітно-резонансну томографію (МРТ).
Прості кісти нирок, які не викликають ознак або симптомів, зазвичай не потребують лікування. В окремих випадках, коли вони викликають хворобливі симптоми або блокують нормальний потік крові або сечі через нирки, лікарі рекомендують оперативне втручання. Найчастіше використовується склеротерапія. Кіста проколюється довгою голкою, дренується і заповнюються спиртовим розчином для затвердіння.

У нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування та дієту.

Щоб записатися на консультацію, переходьте за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Лемеші

Нефроцентр Червоноград

Нефроцентр Городок

Нефроцентр Сарни

ПопередняНаступна