Набряки

Поговоримо сьогодні про набряки, які не набряки.

Часто пацієнти звертаються до лікаря-нефролога через мішки/синці під очима, але на жаль, нефролог навряд чи допоможе, якщо є жирові грижі повік. Це скоріше косметична проблема. Крім розтягування шкіри, виникає порушення мікроциркуляції, застій у лімфатичних судинах. Нирки не мають відношення до цього стану. Лікування можливе у косметолога, або у пластичного хірурга.

Синці/темні кола під очима теж зазвичай не пов'язані з нефрологією. Основна їх причина - дуже тонка і світла шкіра, яка або надмірно пігментована, або крізь таку шкіру просвічуються судини. Зазвичай це генетично обумовлено та погіршується поганим сном, курінням, вживанням великої кількості кави, алкоголю, постійним стресом.

Іноді кола під очима сигналізують про анемію, проблеми з наднирниками, порушення функції щитоподібної залози, жовчного міхура і навіть алергії.

Тому якщо Вас турбують зміни тільки на обличчі, а аналізи прекрасні (ідеальний аналіз сечі, в нормі креатинін та сечовина), то варто переглянути свій спосіб життя, подумати про сон, правильне харчування та за потреби звернутися до косметолога.

А якщо, Ви не здавали аналізи та не знаєте, які саме потрібні, то варто почати з терапевта, або записатися до нашого лікаря-нефролога, щоб відкинути усі погані думки.

Про набряки, які дійсно є набряками напишемо у другій частині.