Кардіологічні захворювання та ХХН

Заключний пост на тему «Як поводитися пацієнтові з кардіологічними захворюваннями та ХХН при взаємовиключних рекомендаціях».

Попередні частини можна мереглянути за посиланням:

1 частина: Проблема №1. Скільки рідини потрібно пацієнтам?

2 частина: Проблема №2. Що можна їсти, якщо білок забороняє нефролог, жири – кардіолог, а вуглеводи – ендокринолог.

Сьогодні розглянемо проблему №3.

Як бути, якщо під час прийому іАПФ або БРА у пацієнтів з ХХН до лікування діалізом підвищується креатинін?

Знижувати дозу або скасовувати іАПФ і БРА потрібно при прогресуючому зниженні ШКФ протягом 2 тиж. та підвищенні рівня креатиніну більше, ніж на 25 % від вихідного креатиніну.

Чому це працює?

Інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту (іАПФ) та антагоністи рецепторів ангіотензину II (БРА) — перша лінія нефропротективної терапії, їх часто призначають пацієнтам із нирковою патологією. Це зумовлено їх антигіпертензивним та антипротеїнуричним ефектами (сприяє зниженню білка в сечі). У ряді випадків на фоні лікування іАПФ або БРА відбувається наростання рівня креатиніну. У цих ситуаціях кардіологи часто скасовують препарати, оскільки іАПФ та БРА включили до списку потенційно нефротоксичних препаратів.
Експерти Британського товариства з розробки рекомендацій щодо ведення пацієнтів з ХХН радять знизити дозу іАПФ або БРА або скасувати їх при підвищенні креатиніну сироватки більш ніж на 25-30 % від вихідного значення. Необхідно переконатися, що альтернативних (інших) причин погіршення ниркової функції немає.


Інша позиція у Європейського кардіологічного суспільства: у рекомендаціях щодо ХХН експерти радять знизити дозу або скасувати препарати при підвищенні рівня креатиніну більш ніж на 50% від вихідного.


До уваги!

Результати досліджень свідчать про те, що страхи щодо погіршення ниркової функції при прийомі іАПФ та БРА можуть бути надмірними.

Нагадуємо, що у нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування.

Щоб записатися на консультацію, переходь за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Лемеші

Нефроцентр Червоноград