Набряки

У заключній частині розповімо вам про локальні чи місцеві набряки.

Наприклад, візьмемо набряк ніг.

Ось основні причини:

  • венозна недостатність;
  • тромбоз глибоких вен ніг;
  • непрохідність клубової вени;
  • лімфостаз;
  • синдром здавлення (компартмент-синдром);
  • складний регіонарний больовий синдром 1 типу (рефлекторна симпатична дистрофія).
Що робити, якщо є набряки?

Шукати причину. Початок завжди з розпитування. Коли і як з'явилися набряки? Одно- чи двосторонні? Які ліки приймали? На що хворіли?

Наприклад, гострий набряк ноги (менше, ніж за 72 години), з одного боку, може бути тромбозом глибоких вен. Або розривом підколінної кісти. Або синдромом здавлення після травми. Або набряком через початок прийому блокаторів кальцієвих каналів.

Більш повільна поява набряків можлива на початку чи при загостренні хронічних системних захворювань, як-от застійна серцева недостатність (ХСН), захворювань нирок, печінки, щитовидної залози.

Потім настає час огляду. Наприклад, при венозній недостатності початок хронічний, у середньому та старшому віці. Набряки локалізовані на нижніх кінцівках, у початкових стадіях з одного боку, на пізніх - з двох. Більше в області медіальних кісточок, литок. Набряки м'які, шкіра з червонуватим відтінком, можуть бути ерозії, або виразки над кісточкою.

Після огляду настає черга аналізів та інструментальних досліджень. Наприклад, при варикозі це ультразвукове дослідження. При лімфостазі – лімфосцинтиграфія, T1-зважена магнітно-резонансна лімфангіографія.

І лише після прояснення діагнозу можна призначати лікування. Або припиняти його, якщо набряк саме від препаратів. Так, іноді варто скасувати відповідний препарат, через який виникли набряки і все налагодиться.

У нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування та дієту.

Щоб записатися на консультацію, переходьте за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Червоноград

Нефроцентр Городок

Нефроцентр Сарни