Гормональна терапія у профілактиці ІСШ

Гормональна терапія може допомогти у профілактиці інфекцій сечовивідних шляхів (ІСШ) у літніх жінок.
Багато жінок, що пережили менопаузу, відчули її вплив на свою репродуктивну та сечовидільну системи: однією з найчастіших скарг є інфекції сечовивідних шляхів.
Нове дослідження американських вчених встановило прямий зв'язок між рівнем естрогену та ІСШ. Попередні дослідження на лабораторних тваринах вже відзначали цей можливий зв'язок: при видаленні у них яєчників знижувався рівень естрогену та зменшувалися захисні властивості тканин сечового міхура.
Тепер вчені спробували оцінити, чи може присутність певних бактерій бути пов'язана зі схильністю до ІСШ.
Використовуючи сучасну техніку, яка надає каталог геномів усіх видів бактерій, грибків і вірусів, наявних у сечі, вони виявили, що у жінок, які не страждали на інфекції, було в 10 разів більше різноманітних бактерій у сечі, ніж у жінок, які регулярно хворіли на це захворюванням.
Дослідники відзначають, що така мікробна різноманітність покращує вагінальне здоров'я та стан шлунково-кишкового тракту. Ця велика колонія бактерій створює умови, що перешкоджають розвитку проблемних бактерій, які провокують інфекції сечовивідних шляхів.
І естроген особливо добре впливає на розвиток цих позитивних бактерій: у жінок, які приймали гормональну менопаузальну терапію було зафіксовано найбільше корисних видів бактерій.
Гормональна терапія сприяла колонізації сечовивідних шляхів потенційно корисними видами Lactobacillus та забезпечувала стійкість до інфекцій.
Ці результати підтвердили сприятливий вплив естрогену на урогенітальний мікробіом та його вплив на зниження хронічних ІСШ у жінок у постменопаузі.
Наступною проблемою, над розв'язанням якої зосередяться зусилля вчених, буде знаходження найкращого способу доставлення гормонів: місцева вагінальна терапія естрогенами, системна пероральна гормональна терапія чи приймання пробіотиків з лактобацилами.