Користь полуниці для нирок

Незабаром розпочнеться сезон полуниці. Вона чудово смакує, як у свіжому варіанті, так і у вигляді смузі, та неабияк прикрашає фруктові салати.

Щоправда, побутує думка, що з полуницею слід бути обережними людям із сечокам'яною хворобою, захворюваннями сечовивідних шляхів та нирковою недостатністю.

Натомість фахівці стверджують протилежне.

Американська Національна фундація нирок рекомендує полуницю для нирок: вона є гарним джерелом вітаміну С, марганцю та фолієвої кислоти. Вона містить багато вуглеводів і клітковини, залишаючись низькокалорійним продуктом.

Крім того, полуниця містить дуже мало калію та мінімум натрію та фосфору, що робить її хорошим дієтичним вибором для всіх наступних станів:

  • хронічна хвороба нирок/трансплантація;
  • гемодіаліз (3 рази на тиждень);
  • щоденний перитонеальний діаліз;
  • камені у нирках.

Поліпшенню роботи нирок сприяють також два типи фенолів у її складі: антоціани та елаготаніни, відомі своїм потужним протизапальним антиоксидантним ефектом.

Полуниця є відмінним джерелом вітаміну С, який купірує джерела запалення, перешкоджаючи розвитку інфекційних захворювань сечовидільної системи, викликаних бактеріальним або вірусним зараженням.

Ягоди полуниці, маючи високий вміст води, допомагають промивати сечовивідні шляхи, стаючи тим самим на заваді інфекціям сечовивідних шляхів.

Сечогінна дія полуниці допомагає нормалізації балансу рідини в організмі. А отже, полуниця, знімає набряклість м'яких тканин та слизових оболонок, стабілізує артеріальний тиск та метаболічний обмін речовин. І цей сечогінний ефект мають як ягоди, так і листя, яке часто додають до лікувальних чаїв та настоянок.

У нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування та дієту.

Щоб записатися на консультацію, переходь за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Лемеші

Нефроцентр Червоноград

Нефроцентр Городок

Нефроцентр Сарни