Нут у нирковій дієті: за та проти

Більшість пацієнтів виявили неабияке зацікавлення до вживання нуту, квасолі у нирковій дієті, переймаючись кількістю калію та білку на 100 г продукту.

Провідні західні лікарі і дієтологи вважають, що нут може бути включений до більшості лікувальних дієт, у тому числі і для людей із хронічним захворюванням нирок. Так, у нуті є калій, але його там не так багато, як дехто думає. Принаймні менше, ніж в інших популярних для нашої кухні бобових.

Вміст калію на 130 г сирого продукту:

  • Нут – 238 мг;
  • Квасоля – 303 мг;
  • Горох колотий – 355 мг;
  • Сочевиця – 365 мг.

Користь для здоров'я від додавання нуту до раціону переважує потенційні проблеми із калієм, тому що він забезпечує комбінацію білка та клітковини, яку важко знайти деінде.

Клітковина є важливим фактором у підтримці рівня калію у нормі. Крім того, клітковина допомагає швидко і без зайвих наслідків насичуватися та знижує ризик закрепів.

Консервований нут містить на половину менше калію ніж сирий. Це пов’язано з тим, що у процесі консервування деякі поживні речовини видаляються з бобів і потрапляють у рідину для консервування.

У нуту також низький глікемічний індекс, а це означає, що він не спричинить стрибків рівня цукру в крові.

Вміст калію вважається високим коли дорівнює або більший за 200 мг калію на порцію. Але дослідження показали, що замочування та приготування під високим тиском (скороварка, мультиварка) можуть зменшити кількість калію до 80% у випадку сухого нуту та до 95% - консервованого.

Нут є добрим джерелом рослинного білка, забезпечуючи близько семи грамів на порцію. Адже білок забезпечує необхідні будівельні блоки для м'язів та усіх інших тканин. Це важливо для людей з хронічним захворюванням нирок, яким слід зменшувати споживання тваринного білка.

Нут - це також гарне джерело корисних вітамінів і мінералів.

Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує дієту саме для Вас, призначить відповідне лікування враховуючи схильність до захворювань.

Як записатися?

Для запису на консультацію необхідно просто зателефонувати до реєстратури нашої клініки та домовитися на зручний для Вас час.