сайт святкування.jpg

Прийдешні новорічні свята представляють собою як довгоочікувану зустріч з близькими за святковим столом, так і серйозний виклик здоров'ю людей, які лікуються методом гемодіалізу.

Бути поруч з друзями і родиною є приємним нагадування про чарівний, чудовий світ, який все ще обертається поза межами вимогливого графіка діалізних процедур та консультацій лікарів. Балансування між необхідністю дієтичних обмежень та святковими новорічними стравами є вкрай складним завданням для пацієнтів, які лікуються гемодіалізом. Адже в Україні святковий новорічний або різдвяний стіл – це не просто черговий прийом їжі, а символ національної культури, родинних традиції та святкового настрою.

Задля комфортного та «здорового» харчування у святкові дні, фахівці Медичного центру «Нефроцентр» склали список порад спеціально для пацієнтів які лікуються методом гемодіалізу.

  • Пам’ятайте, що Ви можете приготувати смачну святкову трапезу для всієї родини і при цьому вибрати продукти, які є прийнятними і для Вас.
  • Готуйте страви з травами та спеціями замість приправ з високим вмістом натрію.
  • Зменшить або замініть інгредієнти з високим вмістом калію та фосфору. Продукти з низьким вмістом калію, такі як рис, зелена квасоля, начинка та яблучний пиріг, є кращим вибором. Консервовані або приготовлені фрукти і овочі нижче в калії, ніж їх свіжі аналоги.
  • Обмежте вживання солоної їжі. Сіль викликає спрагу. Якщо ви їсте занадто багато солі, ви можете випити занадто багато рідини і, можливо, ускладнити наступне лікування гемодіалізом.
  • Зробіть начинку самостійно, а не купуйте в готовому виді, що допоможе зменшити або виключити інгредієнти з високим вмістом натрію, такі як сіль та бульйон.
  • Використовуйте немолочний топінг або збиті вершки замість морозива на десерти.
  • Кальцій і фосфор завжди працюють разом в організмі, але їх надмірне вживання за святковим столом може призвести до небажаних проблем. Будьте обережні з напівфабрикатами, молочними продуктами та горіхами. Пам’ятайте, що більшість напоїв також є джерелом фосфору. Вибирайте страви і напої ретельно, щоб запобігти порушенню цього делікатного балансу.
  • Не забудьте взяти з собою фосфат-біндери. Ці лікарські засоби завжди слід приймати з їжею, оскільки їх основна дія відбувається під час перетравлення їжі.
  • Надмірне вживання святкових напоїв призведе до накопичення зайвої рідини в організмі. Більшість пацієнтів на гемодіалізі повинні обмежити споживання рідини до 800 мл на день. Пам’ятайте, що желатинові десерти та соуси (підливки) також вважаються рідиною.
  • Вибирайте десерти з низьким вмістом калію, виключить фруктові, гарбузові та шоколадні десерти. Адже калій ховається в багатьох поширених продуктах харчування – свіжих фруктах, молочних продуктах і горіхах.
  • Ніколи не їжте страви з сирими яйцями.
  • Для безпечного вживання картоплі, її обов’язково слід попередньо підготувати. Для вилуговування (зниження вмісту калію) картоплю слід очистити і нарізати невеликими шматочками. Замочіть у великій кількості води (на 1 склянку картоплі використовуйте 10 склянок води) не менше чотирьох годин. Злийте воду, промийте картоплю і починайте готувати.
  • Розміри порцій є також надзвичайно важливими для Вас. Порція білка, наприклад, має бути розміром і товщиною з долонь, а порція рису не має перебільшувати розмір комп'ютерної мишки.

Колектив Медичного центру «Нефроцентр» щиро вітає своїх пацієнтів з прийдешніми святами і бажає усім міцного здоров’я. Ви зможете насолоджуватись святами, смачною їжею і залишатись здоровими, дотримуючись класичних святкових порад, але у нашій модифікації: ЇЖТЕ (але ПОМІРНО), ПИЙТЕ (тільки ТРОХИ) І ВЕСЕЛІТЬСЯ (БАГАТО)!!!

thumbnail_Diet_NY.png